Socialdemocràcia europea

Els socialistes europeus acompanyen Hidalgo després d’un inici de campanya complicat

  • «Necessitem una França progressista», assegura Pedro Sánchez en un acte amb l’alcaldessa de París i el primer ministre portuguès, António Costa

  • L’aspirant del PS francès ja ha caigut per sota del 5% en els sondejos dels comicis presidencials d’abril del 2022

Els socialistes europeus acompanyen Hidalgo després d’un inici de campanya complicat

EFE

3
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

La candidata socialista Anne Hidalgo, la campanya de la qual per a les presidencials franceses està immersa en un mar de dubtes, va rebre aquest divendres el suport de dos pesos pesants de la socialdemocràcia ressorgida al sud d’Europa. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el portuguès António Costa van compartir un col·loqui amb l’alcaldessa de París.

«Madame la presidenta», va dir el primer ministre lusità per saludar Hidalgo. «Necessitem una França progressista al si del Consell Europeu. Amb Anne com a presidenta de la República francesa aconseguirem que França i el Consell Europeu avancin», va assegurar, per la seva banda, Sánchez –l’amistat del qual amb Hidalgo és de sobres coneguda– en un debat entre els tres, que va tancar un acte organitzat aquesta tarda pel Partit Socialista Europeu al Barri Llatí de París sobre la «gran transformació» socioecologista.

«És una sort poder ser al costat d’aquests dos presidents europeus, en qui m’he inspirat molt», va afirmar la socialista francesa en l’inici de la seva intervenció, en què va destacar que «les solucions són del costat de la socialdemocràcia». L’alcaldessa de París va defensar que el puntal d’executius socialdemòcrates, com el d’Espanya, Portugal, Dinamarca i «aviat Alemanya», és la seva «metodologia de no decidir sols». «És important parlar amb els sindicats, amb els bancs, amb la ciutadania. És important parlar amb tot el món», va defensar en un discurs en anglès Sánchez, que també va participar aquest divendres a París en una cimera internacional sobre Líbia i en l’acte del 75è aniversari de la UNESCO.

Per impulsar una transició ecològica socialment justa, el tema central del debat, Costa va demanar que «mai s’oblidin els errors comesos fa 10 anys» en la gestió europea de la crisi del 2008. «Per afrontar aquesta gran transformació, necessitem grans inversions» a nivell continental, va afegir el dirigent portuguès, qui per a això va reivindicar que els socialdemòcrates han d’augmentar la seva presència en el Consell Europeu. Per exemple, amb la possibilitat, que ara sembla remota, d’una presidència socialista a França.

Hidalgo comença amb mal peu la seva campanya

Hidalgo comença amb mal peu la seva campanyaEspanya, Portugal, Suècia, Dinamarca i més recentment Noruega i Alemanya. Comença a ser llarga la llista de països europeus amb governs de centreesquerra, una cosa destacable després d’anys en què van córrer rius de tinta sobre la crisi de la socialdemocràcia. ¿Aquesta tendència podria reproduir-se a França? No ho sembla. La situació dels socialistes francesos s’assembla més aviat a la del Pasok a Grècia, on no aixeca cap, que a la dels seus socis ibèrics.

Notícies relacionades

Després d’haver oficialitzat al setembre la seva candidatura als comicis d’abril del 2022, la campanya d’Hidalgo s’ha vist marcada per una sèrie d’errors de comunicació i una dinàmica letàrgica. El seu llibre Une femme française, que havia d’acompanyar el llançament de la seva carrera cap a l’Elisi, va resultar un fracàs a les llibreries.

Segons un sondeig recent de l’institut Elabe, la socialista obtindria només el 4,5% dels vots, és a dir, per sota del llindar del 5% que permet que l’Estat francès pagui les despeses de campanya. I també quedaria per darrere dels altres principals candidats de la debilitada i dividida gauche: l’insubmís Jean-Luc Mélenchon (9%) i el verd Yannick Jadot (7%). Encara falten més de cinc mesos per a les presidencials i els sondejos s’han d’agafar amb pinces. I si Hidalgo vol conservar l’esperança, pot fer-ho recordant les circumstàncies poc habituals amb què Sánchez o Costa van arribar al poder.