Conferència internacional
Rússia rep els talibans a Moscou i commina la comunitat internacional a ajudar Kabul
El ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, lloa els nous governants del país, dels quals valora «els seus esforços per estabilitzar la situació política i militar»
Rússia continua considerant la insurgència talibana com un grup terrorista i oficialment vetat al seu territori. Fa pocs dies, fins i tot el president Vladímir Putin va arribar a denunciar les presumptes intencions de dos milers de combatents de l’Estat Islàmic d’infiltrar-se des de territori afganès en les repúbliques exsoviètiques d’Àsia Central, aliades del Kremlin. Però tot això no ha sigut obstacle perquè Moscou celebrés aquest dimecres una conferència internacional en la qual va participar una delegació d’alt rang del moviment, presidida pel vice primer ministre Abdul Halem Sanafi, missió a la qual els representants russos van dedicar lloances i bones paraules.
«Una nova administració ha ocupat el poder» (a l’Afganistan), ha constatat el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov. «Prenem nota dels seus esforços per estabilitzar la situació política i militar i d’establir institucions», ha continuat el mandatari en termes laudatoris.
A la cita a la capital russa han acudit representants dels països veïns, el Pakistan, l’Índia, l’Iran i la Xina, a més de delegacions de les exrepúbliques soviètiques d’Àsia Central. Els EUA han declinat participar en l’esdeveniment, al·ludint qüestions tècniques, tot i que deixant la porta oberta a fer-ho en un futur. En una nova mostra de suport als nous amos del país centreasiàtic, Lavrov ha comminat la comunitat internacional a «mobilitzar els recursos per proveir Kabul d’ajuda efectiva amb l’objectiu d’impedir una crisi humanitària i reduir els fluxos d’immigrants».
Preocupacions de Rússia
Notícies relacionadesEl màxim representant rus a l’esdeveniment ha aprofitat l’ocasió per insistir als dirigents afganesos sobre les preocupacions del seu país, tot i que, això sí, entre afalacs i expressions afectuoses: «Cridem al moviment talibà –i és una cosa que hem discutit amb la seva distingida delegació– que impedeixin l’ús del territori de l’Afganistan contra països tercers, en particular contra els països veïns».
Rússia ha reaccionat de manera ambivalent a l’arribada al poder a Kabul de la insurgència talibana. D’una banda, no dissimula la seva satisfacció davant la caòtica retirada de l’Estat centreasiàtic protagonitzada durant l’estiu pels EUA i els seus aliats occidentals. No obstant, la possibilitat que grups gihadistes armats, emparats en el caos actual i en la relativa afinitat ideològica amb els talibans, expandeixin la inestabilitat al Turkmenistan, Kirguizistan, Tadjikistan i Uzbekistan, totes elles repúbliques exsoviètiques de majoria musulmana i amb estructures estatals molt dèbils, inquieta en gran manera Moscou. «L’estratègia russa cap a l’Afganistan combinarà la diplomàcia i la dissuasió; aquesta estratègia li permetrà mantenir relacions cordials amb els talibans, mentre calma les legítimes preocupacions dels seus socis a Àsia Central», escriu Samuel Ramani, de l’Institut Royal United Services per als Estudis de Defensa i Seguretat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradora de SanaMent Com sobreviure al Nadal sense perdre el cap
- Ciberatacs Així és l'estafa que buida els comptes bancaris a Catalunya
- El Madrid golejaun Girona estèrili s’acosta al Barça
- Una ‘Tosca’ per Mirna i Puccini