Segons projeccions de la CBC

Trudeau torna a guanyar les eleccions al Canadà

  • El Partit Liberal de l’actual president s’imposa, però tornaria a estar en minoria, amb 150 diputats de 338

Trudeau torna a guanyar les eleccions al Canadà

AFP / ANDREJ IVANOV

4
Es llegeix en minuts

El Partit Liberal del Canadà va guanyar les eleccions generals celebrades aquest dilluns segons les projeccions de la radiotelevisió canadenca, CBC, cosa que suposa la tercera victòria consecutiva per al seu líder, Justin Trudeau. A falta del recompte de gran part dels vots al centre i oest del país, la CBC va assenyalar que els liberals han aconseguit de moment 150 dels 338 diputats de la Cambra baixa del Parlament, cosa que abocaria Trudeau a un nou Govern en minoria. A les 22.45 hores d’Ottawa (2.45 GMT de dimarts), les projeccions atorgaven al Partit Liberal 150 diputats davant els 117 del PC, 28 del sobiranista Bloc Quebequès (BQ), 27 per al socialdemòcrata Nou Partit Democràtic i 3 per al Partit Verd.

Al voltant de 30 milions de persones estaven convocades a les urnes aquest dilluns per elegir els 338 diputats de la Cambra baixa del Parlament, que decidirà quin partit forma el pròxim Govern del país. Els últims resultats d’enquestes donats a conèixer abans de l’obertura dels col·legis electorals col·locaven liberals i conservadors en un empat tècnic pel que fa a intenció de vot: el Partit Liberal comptava amb el recolzament del 31,5% de l’electorat mentre que el Partit Conservador en sumava el 31%. Però les particularitats del sistema electoral canadenc, que és de sufragi directe, per tant, en realitat dilluns se celebraven al país 338 eleccions, una per cada circumscripció electoral que envia un diputat a la Cambra baixa del Parlament, permetran als liberals de Trudeau obtenir més escons que els conservadors.

La radiotelevisió pública canadenca, CBC, preveia que els liberals obtinguessin 155 diputats, mentre que els conservadors s’haurien d’acontentar amb 119. Per darrere quedaran el socialdemòcrata Nou Partit Democràtic (NPD), amb 32 diputats, i el sobiranista Bloc Quebequès (BQ), amb 31 diputats. El Partit Verd obtindria també un escó. En cas de confirmar-se aquestes xifres, la victòria de Trudeau serà agredolça, ja que no aconseguiria la majoria absoluta desitjada quan va avançar les eleccions i afegiria pressió al seu lideratge futur en els liberals.

A l’agost, Trudeau va decidir convocar eleccions anticipades només dos anys després dels anteriors comicis i quan les enquestes indicaven que els liberals estaven fins a 10 punts percentuals per sobre dels conservadors. En aquell moment, una majoria de canadencs aprovava la gestió que el Govern ha fet de la pandèmia i la crisi econòmica creada per la malaltia. Després de les convocatòria de les eleccions, molts votants van expressar el seu descontentament amb els comicis, i els liberals van començar a perdre recolzament.

Durant la campanya electoral, Trudeau ha defensat la necessitat de convocar eleccions perquè els canadencs puguin decidir les mesures que cal adoptar per sortir de la crisi de la Covid-19. Els partits de l’oposició l’han acusat de convocar les eleccions enmig d’una emergència sanitària per intentar aconseguir una majoria absoluta al Parlament. Però Trudeau ha tingut problemes per defensar la decisió i justificar els més de 600 milions de dòlars canadencs (468 milions de dòlars dels EUA) que costaran els comicis, la factura més elevada en la història electoral del país.

Trudeau va votar dilluns al matí acompanyat dels seus tres fills i la seva dona, Sophie Grégoire, en la seva circumscripció de la ciutat de Mont-real. Pràcticament alhora, O’Toole va fer el mateix en un centre de votació a la localitat d’Oshawa, a uns 60 quilòmetres a l’est de Toronto. Després d’emetre el vot, Trudeau va publicar un missatge al seu compte de Twitter animant a la participació amb una fotografia en què apareix dipositant la papereta envoltat pels seus tres fills: «Acabo de votar en la 44a elecció. Vostè també ho hauria de fer». O’Toole també va recórrer a Twitter per animar els canadencs que acudissin a les urnes. «Orgullós de dipositar els nostres vots avui. Assegurin-se de fer el mateix», va dir el líder conservador, el missatge del qual estava acompanyat per una foto amb la seva dona, Rebecca, al peu de l’urna.

Notícies relacionades

L’únic incident d’importància registrat en les primeres hores del dia va ser un enfrontament en un col·legi electoral de la ciutat d’Edmonton, a l’oest del país, quan dues persones es van negar a cobrir-se la boca i nas amb mascaretes, tal com és obligatori. Segons van assenyalar testimonis de l’incident, un home i una dona van intentar emetre el vot sense utilitzar mascaretes, cosa que va provocar un aldarull que va obligar la Policia a intervenir. Després de l’arribada dels agents, els dos individus van abandonar el centre sense votar.

Les mesures de protecció contra la Covid-19 estan provocant que aquest any, el procés de votació sigui més lent que en el passat. En ciutats com Toronto, s’han format llargues cues en alguns col·legis electorals per les mesures que restringeixen el nombre de persones a l’interior.