Crisi al país centreasiàtic

L’ONU prolonga la seva missió a l’Afganistan sis mesos més

La resolució aprovada per unanimitat pels membres del Consell de Seguretat demana als talibans un «Govern inclusiu i representatiu» i la participació de les dones en la vida social

L’ONU prolonga la seva missió a l’Afganistan sis mesos més

AFP / WAKIL KOHSAR

1
Es llegeix en minuts

El Consell de Seguretat de l’ONU ha renovat aquest divendres per sis mesos la seva missió política a l’Afganistan (Manua) en una resolució que reclama també als talibans un «Govern inclusiu i representatiu» i la participació de les dones en la vida social. El text ha sigut redactat per Estònia i Noruega, país que s’ha felicitat pel «missatge unit» que el Consell envia a l’Afganistan. A l’agost, una resolució del Consell de Seguretat que demanava la llibertat de moviment per als afganesos que desitgessin abandonar el país només va obtenir 13 vots, ja que Rússia i la Xina s’hi van abstenir.

Al seu últim document, el Consell de Seguretat remarca el «paper important que l’Organització de les Nacions Unides continuarà exercint en la promoció de la pau i l’estabilitat a l’Afganistan». La resolució reconeix així mateix «la necessitat de redoblar els esforços per proporcionar una ajuda humanitària a l’Afganistan» i ressalta la «importància de la lluita contra el terrorisme» al país.

Segons fonts diplomàtiques, els talibans no s’han oposat a la prolongació de la missió de l’ONU.

Retre comptes

«Estan obligats a ser més flexibles» i «són més pragmàtics» que durant el seu govern precedent a finals dels anys 90, va considerar un especialista en Afganistan a les Nacions Unides que va demanar mantenir-se en l’anonimat. «Els talibans necessiten l’ONU i és la nostra porta per influir en les seves decisions», va dir a l’AFP.

Els membres del Consell de Seguretat demanen així mateix en la seva resolució al secretari general de l’organització, Antonio Guterres, que els informi de la situació a l’Afganistan i de les activitats de la Manua cada dos mesos fins a mitjans de març. Així mateix, li preguen que els presenti un informe escrit per al 31 de gener sobre el futur del mandat de la missió de l’ONU.

Notícies relacionades

Aquest document haurà d’incloure «recomanacions operacionals i estratègies en vista dels esdeveniments polítics, de seguretat i socials recents», precisa la resolució.

En les últimes setmanes, diverses oenagés, com Amnistia Internacional o Human Rights Watch, van insistir que l’ONU i els seus prop de 2.000 representants a l’Afganistan mantinguessin la presència al país per poder retre comptes dels abusos que es puguin perpetrar contra els drets humans al país.