Escòcia reactiva els seus plans per a un referèndum d’aquí al 2023

  • Sturgeon ho ha anunciat en la seva compareixença davant el Parlament per detallar els seus plans de Govern

La primera ministra escocesa Nicola Sturgeon en us visita a Glasgow

La primera ministra escocesa Nicola Sturgeon en us visita a Glasgow / POOL (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
EFE

La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha anunciat aquest dimarts davant el Parlament autònom de Holyrood que el seu Govern es proposa «reactivar el treball» que ha de portar a la convocatòria d’un nou referèndum d’independència abans que acabi el 2023.

«A mesura que emergim de la pandèmia hem de prendre decisions que donaran forma a la nostra economia i la nostra societat durant les pròximes dècades. ¿Quin Parlament ha de prendre aquestes decisions, Westminster o Holyrood, i quins principis han de guiar-les? No podem posposar aquestes qüestions», ha dit la líder del Partit Nacional Escocès (SNP).

La ministra principal ha comparegut davant la Cambra autònoma per detallar el seu programa de Govern per a aquesta legislatura. Aquest full de ruta ha sigut acordat amb el Partit Verd, que li donarà recolzament després d’haver-se quedat a un sol escó de la majoria absoluta en les eleccions del maig.

Oposició de Johnson

Sturgeon ha remarcat que només es planteja una consulta «quan la crisi de la Covid hagi passat», si bé considera que probablement ho podrà fer durant la primera meitat del seu mandat, de cinc anys.

Un dels esculls que afronta en aquesta ruta és l’oposició del primer ministre britànic, Boris Johnson, que considera que el referèndum del 2014, en què el 55,3% dels votants escocesos van rebutjar la independència, va deixar resolta la qüestió per a tota una «generació».

La ministra principal, no obstant, argumenta que la sortida britànica de la Unió Europea (UE) ha canviat l’escenari. Per això es proposa «mitigar tant com sigui possible les conseqüències nocives del Brexit i oferir una alternativa millor», ha afirmat. «El nostre mandat democràtic per permetre a la gent decidir el futur d’aquest país no està en qüestió. En aquesta conjuntura històrica, és essencial que considerem quin país volem arribar a ser i com aconseguir-ho», ha assenyalat.

Lluita contra la crisi climàtica

Sturgeon va ser elegida per primera vegada com a ministra principal el novembre del 2014, pocs mesos després de la primera consulta independentista, després d’haver sigut durant set anys la mà dreta del seu predecessor, Alex Salmond, que va acordar aquest referèndum amb el llavors primer ministre britànic, David Cameron.

Notícies relacionades

A menys de dos mesos que la ciutat escocesa de Glasgow aculli la cimera del clima COP26, la ministra principal va assegurar que el seu Executiu aspira a «liderar amb l’exemple» la lluita contra l’escalfament global. En aquest àmbit, va anunciar inversions de 1.800 milions de lliures (2.100 milions d’euros) a renovar sistemes de calefacció, un programa amb què espera «descarbonitzar» un milió de vivendes.

El seu Govern crearà, a més, en aquesta legislatura el Servei Nacional de Dependència, incrementarà les ajudes per a l’educació en nens d’un i dos anys, i impulsarà una llei de reconeixement de gènere, va avançar la ministra principal.