Discurs armamentista

Bolsonaro aconsella comprar fusells: «El poble armat mai serà esclavitzat»

  • El líder d’ultradreta defensa l’accés a les armes de foc pels alts índexs de criminalitat urbana i rural, amb constants casos de robatoris seguits d’homicidi

Bolsonaro aconsella comprar fusells: «El poble armat mai serà esclavitzat»

Efe / Silvio Avila

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha accentuat aquest divendres el seu ja conegut discurs armamentista i ha afirmat davant un grup de simpatitzants a la capital brasilera que tothom hauria de comprar un fusell perquè no siguin esclavitzats.

«Tothom ha de comprar un fusell, ¡caram! El poble armat mai serà esclavitzat. Jo sé que costa car. Un idiota diu: ‘Ah, el que cal comprar és fesols’; si no vol, no compri el fusell, però no vingui a pertorbar qui vol comprar-lo», ha declarat Bolsonaro quan sortia del residencial palau d’Alvorada, a Brasília.

L’excapità de la reserva de l’Exèrcit i nostàlgic de la dictadura militar que va governar el país entre 1964 i 1985 va recordar que els caçadors, tiradors i col·leccionistes amb registre «poden comprar un fusell», però els hisendats no poden fer-ho si no formen part d’aquest grup.

El líder d’ultradreta ha defensat l’accés a les armes de foc per a la població argumentant els alts índexs de criminalitat urbana i rural, amb constants casos de robatoris seguits d’homicidi.

Al juliol, el governant va eliminar l’impost del 150% que havien de pagar els exportadors brasilers que venen armes de foc a països d’Amèrica del Centre i del Sud.

Una altra mesura que buscava eliminar els tributs per a la importació de revòlvers i pistoles va ser suspesa pel Tribunal Suprem a mitjans d’abril d’aquest any, juntament amb altres decrets dictats per Bolsonaro que facilitaven la compra i l’ús d’armes al Brasil.

La flexibilització del tarannà i la possessió d’armes és una de les promeses de campanya del mandatari, que té com a model armamentístic el dels Estats Units.

Notícies relacionades

El nombre d’armes de foc noves registrades al Brasil pràcticament es va duplicar el 2020, al passar de 94.416 el 2019 a 186.071 l’any passat, segons dades del Fòrum Brasileny de Seguretat Pública, amb un augment del 97,1%.

En total, l’any passat hi havia més de dos milions d’armes de foc particulars actives al Brasil, incloent les categories de caçadors, col·leccionistes, tiradors esportius i les particulars de policies i altres professionals de seguretat pública i militars de l’Exèrcit.