Nou escenari a l’Afganistan

El fill del ‘Lleó del Panjshir’ demana armes als EUA per combatre als talibans

  • Ahmad Masud afirma en un article a ‘The Washington Post’ que el recolzament nord-americà és la seva «última esperança»

  • Confirma que s’està organitzant la resistència a la província de Panjshir, al nord de Kabul

Cartel sobre el comandante Ahmad Shah Masud.

Cartel sobre el comandante Ahmad Shah Masud. / PAU MIRANDA (EFE)

2
Es llegeix en minuts
France Presse

El fill del carismàtic comandant afganès Ahmed Shah Masud, àlies el ‘Lleó de Panjshir’, assassinat el 2001 per Al-Qaida, ha demanat als Estats Units recolzament en armes i municions per a la seva milícia per resistir als talibans. Una petició que evidencia que efectivament la resistència s’està organitzant a la província de Panjshir. «Els Estats Units encara poden ser un gran arsenal de la democràcia» al donar suport als seus combatents, ha afirmat Ahmad Masud en una columna d’opinió al diari ‘The Washington Post’.

«Escric des de la vall de Panjshir avui, preparat per seguir els passos del meu pare, amb combatents mujahidins preparats per lluitar novament contra els talibans», escriu Masud. El seu pare, Ahmed Shah Masud, conegut com el ‘Lleó de Panjshir’, va liderar la major resistència contra els talibans des del seu feu a la vall al nord-est de Kabul fins al seu assassinat el 2001.

Famós per les seves defenses naturals, el reducte amagat entre les muntanyes de Hindu Kush mai va ser sotmès pels talibans durant la Guerra Civil en la dècada dels 90, ni conquistat pels soviètics una dècada abans, i ara és l’últim bastió de resistència a l’Afganistan.

«La nostra última esperança»

Masud diu estar acompanyat per exmembres de les forces especials i soldats de l’Exèrcit afganès «fastiguejats per la rendició dels seus comandants». Imatges de les xarxes socials mostren Saleh trobant-se amb Masud en allò que sembla un intent d’organitzar les primeres peces d’un moviment guerriller per combatre els talibans. «Però necessitem més armes, més municions i més subministraments», ha insistit Masud. Ha remarcat que després de 20 anys, els Estats Units i l’Afganistan, comparteixen «ideals i lluites» i ha demanat a Washington que continuï recolzant «la causa de la llibertat» i que no deixi els afganesos en mans dels talibans. «Vostès són la nostra última esperança», conclou.

Els talibans van reprendre el poder a l’Afganistan diumenge després d’una expeditiva campanya militar, que els va permetre prendre la capital en deu dies i posar fi a dues dècades de guerra. Però el ministre d’Exteriors de Rússia, Sergéi Lavrov, ha confirmat aquest dijous que «els talibans no controlen tot Afganistan» i que la resistència s’està organitzant a la regió del Panjshir, liderada per l’exvicepresident Amrullah Saleh, autoproclamat president interí, i el fill de Masud.

Notícies relacionades

En el seu article, el líder guerriller adverteix que els talibans representen una amenaça més enllà de les fronteres de l’Afganistan. «Sota control talibà, l’Afganistan es convertirà, sens dubte, en l’epicentre del terrorisme radical islamista, aquí s’incubaran novament plans contra les democràcies», alerta.

Des que van reprendre el poder, els talibans han exhibit el gran arsenal d’armes, equips i municions confiscat a les forces afganeses, la majoria proveït pels Estats Units. Així, en imatges a les xarxes socials els combatents talibans han aparegut portant rifles d’assalt M4 i M18, rifles de franctirador M24 o conduint els emblemàtics Humvees nord-americans.