Per completar l’evacuació

Biden diu que les tropes dels EUA es podrien mantenir a Kabul després del 31 d’agost

  • El país nord-americà ha tret de l’Afganistan unes 5.000 persones, però encara falten entre 10.000 i 15.000 nord-americans

Biden diu que les tropes dels EUA es podrien mantenir a Kabul després del 31 d’agost
4
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Joe Biden, va afirmar aquest dimecres que les tropes del seu país podrien quedar-se a Kabul després del 31 d’agost per completar l’evacuació dels ciutadans nord-americans. En una entrevista amb la cadena ABC News, Biden va obrir la porta a prolongar la retirada militar més enllà del 31 d’agost, la data límit que s’havia fixat per a la sortida de totes les forces internacionals. «Si hi ha nord-americans encara allà, ens quedarem fins que puguem treure’ls a tots», va dir el mandatari durant l’entrevista amb ABC News, que va avançar un extracte abans d’emetre-la íntegrament aquest dimecres. Biden, no obstant, va deixar clar que el seu objectiu és completar les evacuacions abans del 31 d’agost, però si això no és possible es determinarà «en aquell moment» qui queda per ser evacuat i què han de fer les tropes.

Al parlar de la possibilitat d’estendre la presència militar dels EUA, Biden només va esmentar la necessitat d’evacuar els ciutadans nord-americans i no va parlar dels afganesos que han treballat amb les tropes dels seus país durant els últims 20 anys. Segons el governant, encara hi ha a l’Afganistan entre 10.000 i 15.000 nord-americans que necessiten ser evacuats, a més d’entre 50.000 i 65.000 afganesos i les seves famílies a les quals els EUA volen treure del país.

Els talibans van prendre diumenge passat el control de Kabul després que els seus combatents entressin a la capital sense trobar resistència, amb gairebé totes les províncies sota el seu control, i després de la fugida del fins ara president afganès, Ashraf Ghani.

Un dia abans, el 14 d’agost, els EUA van accelerar l’evacuació del personal de la seva ambaixada, de ciutadans nord-americans i dels seus col·laboradors afganesos, davant el ràpid avanç dels talibans.

Unes 5.000 persones evacuades

Fins al moment, unes 5.000 persones han sigut evacuades de l’Afganistan pels Estats Units, tot i que les autoritats nord-americanes volen accelerar aquest ritme, va dir aquest dimecres el cap d’Estat Major de la Defensa, general Mark Milley. El responsable castrense va fer una roda de premsa al Pentàgon juntament amb el secretari de Defensa, Lloyd Austin, en la qual no van desglossar quantes d’aquestes persones que les forces dels EUA han aconseguit treure del país són nord-americans i quants són afganesos. Milley va apuntar que actualment hi ha una mitjana de 20 vols d’avions C-17 nord-americans que estan sortint cada 24 hores de l’Afganistan amb evacuats. Va remarcar que les forces armades nord-americanes tenen «la capacitat d’incrementar significativament» el nombre de persones que poden evacuar.

Els EUA van treure entre dimarts i dimecres unes 2.000 persones de l’Afganistan, majoritàriament nacionals d’aquest país, un número notablement inferior als càlculs del Pentàgon, que tenia intenció d’evacuar diàriament entre 5.000 i 9.000 persones a través de l’aeroport de Kabul. Anteriorment, el portaveu del Departament de Defensa dels EUA, John Kirby, va detallar en declaracions als periodistes que 18 avions militars dels EUA C-17 van abandonar Kabul entre les 03.00 hora local de dimarts i les 03.00 hora local de dimecres amb 2.000 persones, de les quals 325 eren nord-americans.

Kirby va destacar que actualment hi ha 4.500 soldats nord-americans desplegats a l’aeroport internacional Hamid Karzai i va remarcar que les instal·lacions són segures i es mantenen obertes per permetre els vols.

El portaveu va admetre que el Pentàgon està al corrent d’alguns problemes i d’«assetjament d’individus» que estaven intentant arribar a l’aeroport. En aquest sentit, va reiterar que els comandants nord-americans a Kabul estan en contacte amb els talibans per mirar de garantir que no es produeixi aquesta fustigació i que les persones que vulguin arribar a l’aeroport puguin fer-ho de manera segura.

Milley va apuntar en la seva compareixença davant els mitjans que els talibans no estaven interferint en les operacions dels EUA. «A través del Departament d’Estat, els talibans estan garantint el pas segur a l’aeroport dels ciutadans nord-americans, és a dir, als que tenen el passaport dels EUA», va dir el general. Contrasta aquesta situació amb la dels afganesos que no tenen passaport dels EUA, als quals, segons la cartera d’Exteriors nord-americana, els talibans estan bloquejant l’accés a l’aeroport.

Notícies relacionades

El president nord-americà, Joe Biden, també va reconèixer en una entrevista aquest dimecres amb la cadena ABC News que el seu Govern està tenint «dificultats» per evacuar els afganesos que van col·laborar amb les seves tropes durant la guerra.

Des del 14 d’agost, Washington ha accelerat l’evacuació del personal de la seva ambaixada, de ciutadans nord-americans i dels seus col·laboradors afganesos davant l’ascens dels talibans al poder, que diumenge van prendre Kabul. Els EUA pretenen continuar amb els vols d’evacuació fins al pròxim 31 d’agost.