Augment de contagis

Els Estats Units es plantegen tornar a demanar que els vacunats portin mascareta

«Estem avançant en la direcció equivocada», va lamentar l’epidemiòleg Fauci aquest diumenge

New York City Under Heat Advisory As Humidity And Temperatures In The Upper 90’s Descend On City

New York City Under Heat Advisory As Humidity And Temperatures In The Upper 90’s Descend On City / AFP / SPENCER PLATT (AFP)

2
Es llegeix en minuts
EFE

Les autoritats sanitàries dels Estats Units es plantegen tornar a recomanar que els vacunats contra la Covid-19 tornin a portar mascareta, davant un augment de contagis que està portant el país «en la direcció equivocada».

Així ho va indicar aquest diumenge el principal epidemiòleg del país, Anthony Fauci, tres dies després que els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, en anglès) asseguressin que de moment no hi havia cap canvi en la seva política sobre l’ús de mascaretes.

«Això s’està considerant activament», va dir Fauci en una entrevista amb la cadena CNN, al ser preguntat si el Govern podria tornar a recomanar que els vacunats portin mascareta, especialment en interiors.

El possible canvi en les directrius federals no implicaria un mandat a nivell nacional, ja que les emeses pels CDC sempre han sigut recomanacions, tot i que influeixen en les decisions de les autoritats de cada estat i localitat del país.

Fauci confirmava així les informacions de diversos mitjans que els Estats Units s’estan plantejant canviar les seves recomanacions sobre l’ús de mascaretes, uns rumors que la directora dels CDC, Rochelle Walensky, va mirar de minimitzar dijous a l’assegurar que de moment no hi havia canvis en la seva política.

El principal epidemiòleg del país, que també és assessor del president nord-americà Joe Biden, va dir que ell forma part de les deliberacions sobre si canviar o no les recomanacions federals.

A mitjans de maig, a mesura que avançava la campanya de vacunació als Estats Units, els CDC van canviar les seves directrius i van recomanar que els que haguessin rebut ja la pauta completa poguessin anar ja sense mascareta la major part del temps, fins i tot en interiors.

A finals de juny, davant l’expansió de la variant delta, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va suggerir que els vacunats haurien de continuar portant mascareta, sobretot si es trobaven en zones amb una gran incidència de contagis, però els Estats Units van mantenir les seves directrius.

Aquesta setmana, els CDC van reconèixer que la variant delta suposa ja almenys el 83% dels casos de Covid-19 seqüenciats als Estats Units, una cosa que en l’última setmana ha generat un augment dels contagis en el 90% de les jurisdiccions (estats, localitats i territoris) del país.

L’última setmana, els contagis han pujat gairebé un 47% als EUA i els ingressos hospitalaris per la malaltia han augmentat el 32%, mentre que la vacunació segueix pràcticament estancada, amb tot just el 57% dels més grans de 12 anys completament vacunats, segons els CDC.

«Estem avançant en la direcció equivocada», va lamentar Fauci aquest diumenge.

Va afegir que és «un problema» que «el 50% de la població» total del país «no estigui vacunada», i va insistir que la immensa majoria dels casos i hospitalitzacions es donen entre els que no estan immunitzats, per la qual cosa el Govern els està «pràcticament suplicant» que es vacunin.

Notícies relacionades

Aquesta situació sembla haver erosionat la confiança d’alguns nord-americans en la gestió de Biden: al març, el 72% dels ciutadans aprovaven el seu maneig de la pandèmia, un percentatge que ha baixat ara al 63%, segons una enquesta publicada aquest diumenge per la cadena ABC News.

A més, el 55% dels nord-americans asseguren ser pessimistes sobre el rumb que porta el país, gairebé un 20% més dels que opinaven el mateix al maig, d’acord amb el mateix sondeig.