Catàstrofe a Florida

Demolit l’edifici de Miami per l’arribada de la tempesta tropical ‘Elsa’

Les 12 plantes del Champlain Towers South s’han desplomat totalment després de fer detonar les càrregues explosives

2
Es llegeix en minuts

L’edifici Champlain Towers South, a Miami-Dade, part del qual es va ensorrar el 24 de juny, amb un resultat provisional de 24 morts, va ser demolit totalment diumenge a la nit. Passades les 22.30 hores locals (03.30 GMT de dilluns) les càrregues explosives col·locades en orificis perforats a l’estructura de formigó armat es van fer detonar i l’edifici de 12 plantes es va desplomar totalment. L’operació de demolició era urgent per l’arribada imminent de la tempesta tropical ‘Elsa’.

Segons mitjans locals, es van sentir sis esclats sords, que van ressonar als carrers buits dels voltants. Alguns curiosos concentrats als voltants per veure la demolició van ser obligats per la policia a abandonar el lloc abans que es procedís a fer caure l’edifici

Segons va anunciar l’alcaldessa de Miami-Dade, el mètode utilitzat per fer caure Champlain Towers South, un edifici de 40 anys d’antiguitat i amb problemes estructurals detectats almenys des del 2018, es diu «energetic felling». De l’operació se’n va encarregar una empresa de Delray Beach (Florida), més una firma de gestió d’explosius.

El cost, a càrrec de l’Estat

Segons el diari ‘Miami Herald’, una dona que vivia a l’edifici sinistrat i que va sobreviure a l’ensorrament del 24 de juny va intentar sense èxit que la justícia parés la demolició amb l’argument que el seu gat estava encara a Champlain Towers South.

Segons l’alcaldessa de Miami-Dade, Daniella Levine Cava, quan es pugui accedir de manera segura al lloc es reprendrà la recerca de víctimes de l’ensorrament, que es va suspendre aquest dissabte per als preparatius de la demolició.

Causes encara per determinar

Actualment hi ha 121 persones de l’edifici que no han sigut localitzades després de l’ensorrament, que es va produir de manera sobtada per causes encara no determinades.

La demolició es va fer necessària per evitar que l’estructura que encara estava dreta, que era inestable, fos enderrocada de manera descontrolada per les pluges i vents associats a la tempesta tropical Elsa, que després de passar per Cuba s’espera que arribi als Cayos de Florida dilluns i després es dirigeixi a la costa oest de l’estat.

Rescat al garatge

Notícies relacionades

Segons Daniella Levine Cava, una vegada que sigui demolit l’edifici, els rescatadors podran accedir a zones del garatge on fins ara no es podia per por d’un altre ensorrament. A la zona de l’edifici es va habilitar un refugi per als veïns que volguessin ser-hi durant la demolició.

Els que decidissin quedar-se a casa durant la demolició havien de tancar finestres i portes i tapar totes les possibles entrades d’aire, i no podien sortir a la carrers fins passades unes hores.