Política brasilera

L’ombra de l’‘impeachment’ sotja Bolsonaro per la gestió de la pandèmia

  • El Senat investiga la responsabilitat del mandatari en la crisi sanitària que ha provocat prop de 520.000 morts per Covid

L’ombra de l’‘impeachment’ sotja Bolsonaro per la gestió de la pandèmia

PAULO LOPES

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Els carrers de les principals ciutats brasileres prometen tornar a omplir-se, units per un únic crit: judici polític a Jair Bolsonaro. La Cambra de diputats acumula més de 100 reclams d’aquest tipus però no han arribat a prosperar per les relacions de força. El president ha comprat voluntats de l’anomenat centre que li han permès durant mesos frenar les envestides. No obstant, alguna cosa ha començat a canviar des que el Senat es va posar a investigar la responsabilitat del president i els seus col·laboradors en la crisi sanitària que ha provocat prop de 520.000 morts per Covid. Els legisladors han sentit testimonis que no afavoreixen el Govern d’ultradreta. Per si no fos prou, l’horitzó del capità retirat s’ha omplert de noves ombres per les denúncies d’intent de suborn a la comercialitzadora al Brasil de la versió índia de la vacuna AstraZeneca.

Luiz Paulo Dominguetti Pereira, representant de l’empresa Davati Medical Supply, va assegurar al diari paulista Folha que el director de Logística del Ministeri de Salut, Roberto Ferreira Dias, li va demanar un dòlar per cada dosi de l’immunitzant. «El que va passar rere l’escena va ser una cosa molt fosca, molt repugnant», va dir. El Govern d’ultradreta pensava adquirir 20 milions de la Covaxin. Al sortir a llum les revelacions, va decidir cancel·lar la compra. Però l’escàndol va començar a rodar com una allau. Dominguetti va repetir aquestes mateixes paraules davant la comissió investigadora del Senat.

«La pregunta és simple: al ser informat sobre la corrupció en la compra de Covaxin, ¿el president va trucar a la policia federal o no? El silenci de Bolsonaro ho diu tot», va titular la revista Piauí. Bolsonaro va intentar al llarg de la setmana anticipar-se a les acusacions. «No vam obtenir cap flascó de vacuna, no vam pagar ni cinc. I m’acusen de corrupció. ¿Què volen?». El president va dir que no pot saber el que passa als ministeris i va sortir al pas del diputat oficialista, Luis Miranda, que va assegurar a la comissió parlamentària haver alertat el president sobre una situació de la qual no seria aliena una de les espases del Govern d’ultradreta al Congrés, Ricardo Barros.

El diputat del Partit Progressista va ser ministre de Salut sota la presidència interina de Michel Temer (2016-2018). Sobre el seu cap penja una investigació per la presumpta temptativa de beneficiar una empresa farmacèutica lligada també amb l’actual escàndol. Els problemes no acaben aquí. Luis Ricardo Miranda, germà del legislador i funcionari del Ministeri de Salut, va revelar als senadors l’existència de maniobres favorables a Covaxin, malgrat els costos exagerats que s’havien detectat en l’oferta del laboratori Bharat Biotech.

Retrocés i nerviosisme

L’escàndol arriba en el moment de més debilitat política de Bolsonaro. L’economia no millora al ritme esperat. L’organització de la Copa Amèrica de futbol no ha funcionat com a cortina de fum. «Bolsonaro està notant el pes de la pressió. Els últims dies, amb sorprenent freqüència, ha mostrat una irritació i falta de control en els seus tractes», va remarcar en el seu editorial la revista Istoé. Bolsonaro, va afegir, «té raó de témer» aquesta vegada un impeachment parlamentari. Però no només això: davant la pressió de la ministra del Tribunal Suprem, Rosa Weber, la Fiscalia General es prepara també per investigar-lo.

Notícies relacionades

La influent analista Miriam Leitão sembla tenir una impressió similar. «El joc ha canviat. El president haurà de donar les respostes que s’ha estat negant a presentar des que va sorgir la qüestió», va assenyalar a la seva columna del diari carioca O Globo. Bolsonaro, va afirmar, «ja ha començat a ser abandonat». Creu que el capità retirat «utilitzarà tota la seva agressivitat i capacitat per generar crisi, però no serà suficient si no té bones respostes a les preguntes plantejades per la comissió parlamentària». Totes les línies de la investigació sobre el que va passar durant la pandèmia apunten al poder executiu: des de la banalització del virus a les fallides estratègies d’immunitat col·lectiva, les demores i negligències en la compra de vacunes, que inclou 15 correus de Pfizer sense resposta oficial, i la propagació de medicaments ineficaços. «I ara, la corrupció», remarca la columnista.

El president del Partit Social Democràtic i exalcalde paulista, Gilberto Kassab, va afirmar que l’agreujament de la crisi política reforça el moviment a favor de l’impeachment. «La destitució no pot ser trivialitzada, és necessari anar amb compte». Si bé va assenyalar que «la base de Govern encara és gran», va reconèixer que, sota certes circumstàncies, el judici polític es pot tornar «inevitable». D’acord amb Dodô Azevedo, columnista de Folha, la possibilitat d’una destitució de Bolsonaro per part del Congrés troba els sectors més radicals del bolsonarisme amb l’ànim per terra. S’aferren al vicepresident, Hamilton Mourão. Confien que l’exgeneral, almenys, mantindrà el rumb ideològic emprès l’1 de gener del 2019.