crisi sanitària

El Brasil ja té gairebé 14.000 morts i és el sisè país del món més castigat per la Covid-19

Els 200.000 casos confirmats es coneixen enmig d'un aprofundiment de la crisi política que acorrala Bolsonaro

Creixen els rumors d'una eventual intervenció militar més decidida en els assumptes polítics

zentauroepp46403021 brazil s president elect jair bolsonaro gestures at the cong190414182732

zentauroepp46403021 brazil s president elect jair bolsonaro gestures at the cong190414182732 / NELSON ALMEIDA

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El Brasil va registrar 844 noves morts per coronavirus aquest dijous sense un horitzó de declinació de la corba de contagis, que ja va superar els 200.000 casos. Els sanitaris creuen que la xifra seria molt més gran. La pandèmia ha provocat fins al moment 13.993 defuncions. «No hi ha perspectives en aquest moment d’estabilització o fins i tot d’una disminució de les infeccions», va reconèixer el sotssecretari de Salut, Eduardo Macário. D’aquesta manera, el Brasil és el sisè país del món amb més infeccions després dels Estats Units, Rússia, el Regne Unit, Espanya i Itàlia. La crisi sanitària ja afecta greument els que estan cridats a combatre la pandèmia: 31.790 professionals de la salut han contret el coronavirus.

El president Jair Bolsonaro ha reaccionat amb fúria davant un comentari de ‘The Guardian’, que va criticar la seva gestió davant la Covid-19, que va arribar a qualificar de «gripeta» i la va comparar amb el que passa a l’Argentina, on han perdut la vida 400 persones. El capità retirat va assegurar que el veí país va «camí del socialisme» i, a més, va tornar a envestir els governadors regionals per la seva resistència a alleujar els rigors de la quarantena.

Un president cada vegada més dèbil

No només l’informe de morts diari soscava al Govern d’ultradreta. La premsa va divulgar informacions que comproven la decisió de Bolsonaro d’intervenir la Policia Federal (PF) per allunyar de l’horitzó la possibilitat que els seus fills fossin investigats per diferents delictes. «Hi interferiré. Punt final», va dir el capità retirat durant una reunió ministerial, segons consignen ‘Folha de S. Paulo’ i el diari carioca ‘O Globo’. La fiscalia general va sol·licitar al Tribunal Suprem Federal (STF) que autoritzi la divulgació del vídeo d’aquesta trobada governamental. Els canvis en la PF el van enfrontar amb el seu ministre de Justícia, Sergio Moro, que va dimitir i el va acusar de danyar l’autonomia de la força de seguretat. Les denúncies de Moro són, al seu torn, objecte d’una investigació al més alt nivell judicial que, assenyalen els analistes, pot fer més inestable la situació del president

La revista ‘Piauí’ consigna que la popularitat de Bolsonaro ha caigut vuit punts en una setmana. A hores d’ara, el president té un suport del 28% de la població. Un 25% dels brasilers creuen que el Govern d’ultradreta és «pèssim» i un 16% el consideren «dolent».

Rumors d’intervenció militar

En aquest context, el vicepresident i exgeneral de l’Exèrcit, Hamilton Mourão, va alertar que el Brasil pot enfrontar-se a situacions de «caos» i va considerar que cap altre país s’està «causant tant mal a si mateix» enmig de la pandèmia. «Aquesta destrucció institucional ja ocorria, però ara està en el llindar de la insensatesa», va afirmar Mourão en una columna publicada en el diari paulista ‘O Estado’. El vicepresident va semblar aquesta vegada alinear-se amb Bolsonaro. «Per la manera desordenada com van ser decretades les mesures d’aïllament, l’economia està paralitzada, l’amenaça de desorganització del sistema productiu és real». El vicepresident va acusar la premsa d’aprofundir la polarització política. «Està radicalitzada per tot». D’acord amb ‘Folha’, «Mourão espanta el món polític amb espantaocells d’intervenció militar». Les declaracions de l’exgeneral, afegeix, alimenten «la teoria que Bolsonaro tractaria la pandèmia amb menyspreu perquè la crisi social empitjorés fins al punt de donar l’autocop».

Notícies relacionades

Durant la quarantena, i malgrat les mesures d’autoaïllament vigents a les regions, els sectors més radicals que donen suport a Bolsonaro van realitzar dues manifestacions a Brasília a favor del tancament del Congrés i una intervenció castrense més decidida en els assumptes polítics. El capità retirat va participar en els dos actes. Des del 2019, els uniformats cogovernen amb la presència de diversos generals al capdavant dels ministeris.

En la seva columna en la revista ‘Carta Capital’, Roberto Amaral va afirmar que al Brasil existeix una «aprensió i una por dominants» davant les amenaces creixents. «La discussió sobre la imminència d’un cop d’estat està de tornada a l’agenda».