Referèndum

Gibraltar diu sí la flexibilització de la llei de l’avortament

  • El ministre principal gibraltareny ho celebra com un pas important per a les dones de la ciutat, tot i que la normativa continua sent de les més restrictives d’Europa

Gibraltar diu sí la flexibilització de la llei de l’avortament

Jorge Guerrero / Afp

2
Es llegeix en minuts

Els ciutadans gibraltarenys van aprovar ahir per referèndum la flexibilització de la llei de l’avortament. El plebiscit havia sigut retardat durant dos anys a causa de la Covid. El 62% dels votants van marcar el sí a la papereta d’una consulta marcada pels baixos índexs de participació ja que tan sols va acudir a les urnes el 52% dels qui hi estaven cridats.

Fins ara, la llei prohibia l’avortament en tots els supòsits a excepció que la vida de la gestant corregués perill. La condemna per a les dones que la incomplissin era de cadena perpètua, tot i que mai havia sigut aplicada. Fa anys que les autoritats gibraltarenyes van remarcar la importància de revisr aquesta normativa, una de les més restrictives de tot Europa. El Parlament local va aprovar el 2019 un text que autoritza les dones a avortar per raons de salut física o mental i també si el fetus presenta malformacions, però la posada en marxa de la llei estava pendent del referèndum. No obstant, malgrat aquest canvi, la legislació continua sent més restrictiva que en bona part d’Europa.

La nova reforma

La reforma permetrà la interrupció de l’embaràs per part d’un metge col·legiat dins de les primeres 12 setmanes en els casos en què l’embaràs comporti més risc per a la salut de la mare que la interrupció. Els avortaments es permetran en una fase posterior de l’embaràs en un conjunt limitat de circumstàncies.

Notícies relacionades

Aquesta reforma és conseqüència d’una decisió del Tribunal Suprem britànic del juny del 2018, que va estimar que la legislació d’Irlanda del Nord, que prohibeix l’avortament en gairebé tots els casos i, per tant, és similar a la de Gibraltar, era contrària a la Convenció Europea dels Drets Humans. Els grups pro-vida, que es van oposar al nou projecte de llei, afirmen que la redacció de la llei podria interpretar-se de manera que, en última instància, permeti la majoria dels avortaments després de les 12 setmanes de concepció.

El ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, va aplaudir a les xarxes aquest resultat que considera «un resultat excel·lent per a les dones». Picardo també va remarcar la necessitat de treballar «per introduir els nous serveis que necessitarem per garantir l’assessorament i els avortaments segurs i legals». «Alhora, hem de començar a treballar per unir de nou els gibraltarenys», ha dit, conscient de la divisió evidenciada en campanya entre els partidaris dels dos bàndols. Així, Picardo ha allargat «una respectuosa mà d’amistat» a la campanya del ‘no’.