Operació Ironside

Cop internacional a les màfies globals: més de 800 detinguts a tot el món

  • Els investigadors han piratejat una aplicació de comunicacions xifrades utilitzada pel crim organitzat

  • S’han decomissat 8 tones de drogues, 148 milions de dòlars i s’han evitat més de 100 assassinats

2
Es llegeix en minuts

Més de 800 detinguts, 8 tones de drogues confiscades i 148 milions de dòlars en efectiu i en criptomonedes és el balanç de l’operació Ironside, un dispositiu policial gegant internacional contra el crim organitzat que ha permès desmantellar unes 300 xarxes de màfies i narcotràfic a 18 països, des d’Austràlia fins a Nova Zelanda, passant per Estats Units, Europa, Amèrica del Sud i Àsia, segons han informat aquest dimarts les agències policials implicades, entre elles l’FBI i l’Europol, que han qualificat l’operatiu com el «més gran i més sofisticat del món contra el crim organitzat».

Els investigadors han aconseguit piratejar una aplicació utilitzada pel crim organitzat i han accedit així a milions de missatges encriptats. La investigació, liderada per l’FBI i la Policia d’Austràlia, va arrencar el 2018 i es va centrar en destapar una plataforma codificada que utilitzaven a nivell mundial grups criminals, segons ha detallat el vicedirector d’operacions d’Europol, Jean-Philippe Lecouffe, en una conferència de premsa. Així, l’operatiu Ironside es va recolzar en l’ús de l’aplicació encriptada AN0M per accedir a les comunicacions xifrades utilitzades exclusivament per la delinqüència organitzada. Mitjançant aquesta aplicació, utilitzada per membres de l’FBI de manera encoberta, els investigadors van accedir a missatges que incloïen trames d’assassinat, tràfic massiu de drogues i distribució d’armes.

«Aquestes investigacions van conduir durant la setmana passada a centenars de dispositius policials a una escala mundial des de Nova Zelanda i Austràlia fins a Europa i els Estats Units, amb resultats impactants. Hi va haver més de 800 detinguts, més de 700 llocs requisats i més de 8 tones de cocaïna» confiscades, ha apuntat Lecouffe.

La batuda gegant ha permès salvar més de 100 vides, segons ha assenyalat, per part seva, el director adjunt de l’FBI, Calvin Shivers, que ha revelat que les forces de l’ordre van col·locar en secret telèfons encriptats. «En els últims 18 mesos, l’FBI va inserir a les organitzacions criminals més de 300 dispositius encriptats a 100 països que ens van permetre vigilar les seves comunicacions». Aquesta feina va permetre, ha afegit Shivers, salvar «més de 100» vides amenaçades.

Més de 200 arrestos a Austràlia

A Europa, hi ha hagut 75 detencions a Suècia, 60 a Alemanya i 49 a Holanda.

A Austràlia s’han produït 224 de les detencions. S’han realitzat 525 registres policials, s’han tancat sis laboratoris clandestins i s’ha evitat que s’executin 21 amenaces de mort, segons ha explicat el comissionat de la Policia Federal, Reece Kershaw. «Hem detingut els presumptes responsables d’aquests delictes. Hem evitat els crims i hem frustrat la delinqüència greu i organitzada confiscant els seus béns», ha enumerat Kershaw, que ha recordat que Austràlia és un mercat il·legal atractiu per a les màfies per l’alt preu de la droga. En total, al país s’han decomissat 3,7 tones de drogues, 104 armes de foc i uns 45 milions de dòlars australians (28,6 milions d’euros) en efectiu.

Notícies relacionades

Els arrestats, ha afegit el comissionat australià, són «membres de bandes de motociclistes, de la màfia australiana, de sindicats delictius asiàtics i de grups delictius greus i organitzats». Les autoritats els acusaran d’haver estat «traficant amb drogues il·lícites a Austràlia a escala industrial».

A Nova Zelanda, la policia ha detingut 35 persones, a qui ha decomissat diners en efectiu, drogues, vehicles, barcos, entre altres.