Crisi sanitària global
Itàlia es desperta després del llarg tancament per la Covid
Aquest dimecres el toc de queda es retarda una hora, fins a les 11.00 de la nit, una mesura que ajudarà els restaurants a facturar un 10% més
Els hotelers lamenten l’absència de turistes i estimen les pèrdues en uns 223 milions d’euros
«Itàlia s’ha despertat», diu un vers de l’himne nacional italià que a plens pulmons cantava al punt de les 11.00 de la nit un home més assenyat que borratxo davant les columnes corínties del Panteó romà. Dimarts no hauria pogut, perquè només aquest dimecres el toc de queda s’ha retardat una hora i els tan sols 60 minuts constitueixen una metàfora sobre un país que, després de nou mesos i de gairebé 125.000 morts, ha decidit reobrir per passos, fins al juliol.
«¿Com serà la nova vida?», es pregunta el ‘Corriere della Sera’. Altres diaris dediquen pàgines a vinyetes de sabor infantil per il·lustrar com comportar-se amb els avis, amics, veïns, amb cotxe, en un despatx públic. Com si sortissin d’un refugi després de mesos de tempestes, terratrèmols o bombardejos, tots s’intercanvien un «per fi» i miren al seu voltant buscant el barri, poble i país que recordaven perquè, malgrat la seva fama d’indisciplinats, els italians són els europeus que han estat més temps tancats. ‘Guia per superar l’ànsia de l’esbarjo per a tothom’, ofereixen en els quiosquos.
D’aquí una setmana bars i restaurants obriran fins a les 11.00, al juny els gimnasos a l’aire lliure; els tancats i els balnearis al juliol. Els estadis obren al juny amb 1.000 personas a l’aire lliure, 500 si són tancats. Després d’un any, els centres comercials es preparen per obrir sense interrupció a partir del pròxim cap de setmana i així totes les activitats, inclosos els casaments, que podran tornar a celebrar-se en públic amb test PCR o antígens previs. I els teatres, cines, activitats culturals i parcs.
Terrasses exemptes d’impostos
Notícies relacionadesEls carrers de la Península s’han poblat de terrasses, exemptes d’impostos, on mengen gairebé exclusivament italians. «Tancar a les 11.00 h equival a un doble torn i a un 10% més d’ingressos», diuen tots. «Una tornada al carrer sense turistes», expliquen en la federació hotelera (Federalberghi), que estima les pèrdues en 223 milions d’euros. L’Ajuntament de Venècia preveu que un 50% de visites siguin nacionals. L’ens per al turisme de Florència dona l’any «per perdut». Ligúria (Gènova) està que peta de reserves, com els hotels de Palerm.
L’estiu no serà igual per a tothom. El centre d’anàlisi Prometeia avalua en 4.300 euros les pèrdues de cada família del país i els restaurants plens a Roma són només els cars. O les tavernes molt barates. Treball i sindicats estimen que entre el juliol i l’octubre seran acomiadats un milió d’empleats, als quals fins ara el Govern havia garantit el lloc. «El viatge serà llarg», canten els roquers italians.
- A BCN li queden sis grans vies asfaltades per «humanitzar»
- Muntanyisme Mor un senderista de l’Hospitalet a l’entorn del cim Castell d’Acher
- Apunt Del miracle al cagòmetre
- Catalunya té en marxa projectes urbanístics en zones inundables
- Doble acció judicial Ofensiva veïnal per desallotjar una ocupació delictiva a Gràcia
- Aitana ofereix a l’afició del Johan la seva Pilota d’Or
- EL MUNDIAL DE PÀDEL Espanya revalida el títol femení però es queda sense doblet
- FÓRMULA 1 La forta pluja obliga a ajornar per avui la classificació del GP del Brasil
- La recta final del Mundial Bagnaia, un bicampió en dificultats
- EL PARTIT DE MONTILIVI El Girona respira alleujat després de sumar un triomf complicat