Estratègia política

Emmanuel Macron fagocita la dreta a França

  • L’aliança del candidat conservador i la formació de Macron per a unes eleccions regionals desencadena una crisi interna a la dreta tradicional francesa

  • Repetint la seva estratègia davant el Partit Socialista el 2017, el president francès desplega la seva carta guanyadora: «divideix i venceràs»

zentauroepp40982704 france s president emmanuel macron addresses a press confere171118202559

zentauroepp40982704 france s president emmanuel macron addresses a press confere171118202559 / LUDOVIC MARIN

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Queden set setmanes per als comicis regionals de França i un any per a la cita més important amb les urnes, les eleccions presidencials. El temps apressa i qualsevol ensopegada té conseqüències. Mentre l’esquerra mira de reconstruir les seves files, la dreta contempla com Emmanuel Macron desplega la seva estratègia per dividir les seves. Aquest diumenge, la formació Els Republicans (LR) va viure la primera jugada del president: La República en Marxa (LREM) va retirar la seva candidatura a la regió de Provença-Alps-Costa Blava, recolzant el president sortint, Renaud Muselier, candidat de LR, a canvi d’incloure en la seva llista membres del partit macronista. Després de conèixer aquesta aliança, la formació conservadora, perplexa i crispada, va anunciar que no donarà suport a Renaud Muselier

«Després de les petites maniobres electorals a [la regió] per part de Castex, Renaud Muselier, d’acord amb les regles de LR que exigeixen que no hi hagi acords en la primera volta amb LREM, no podrà beneficiar-se de la [nostra] investidura», va arbitrar el president del partit, Christian Jacob. Davant el repudi dels seus companys, Muselier va reaccionar a Twitter: «Ahir, la meva família política em donava suport unànimement perquè era el millor [...] Avui, m’acusen de traïció [...] quan combato al Reagrupament Nacional [de Le Pen]». 

«Un divorci definitiu»

«Un divorci definitiu»Frenar l’avanç de l’extrema dreta justificaria el refutat dispositiu electoral, però aquest argument no convenç Els Republicans. «Aquest acord converteix el Front Nacional en el primer adversari, en l’únic adversari. Ens portarà al deshonor i a la derrota», va lamentar Xavier Bertrand, president conservador de la regió els Alts de França. 

De fet, Marine Le Pen juga la seva carta enmig de la controvèrsia: «LR té la capacitat de governar amb Macron, nosaltres no [...] No volem fer-ho», va concloure aquest dimarts. En la mateixa línia, el seu vicepresident, Jordan Bardella, mira d’embadalir la dreta més desencisada: «Estimats militants de LR, càrrecs electes i simpatitzants, ¿deixaran que Macron presideixi la seva comissió d’investidura? Vinguin a treballar amb nosaltres i defensin les seves conviccions al nostre costat». 

La dreta es dividiria així entre els que estan disposats a negociar amb el partit macronista davant l’avanç dels ultraconservadors i els que rebutgen elegir entre Macron i Le Pen. «Aquest acord és el divorci definitiu entre dues parts irreconciliables [de la dreta]», va resumir Bruno Le Maire, ministre d’Economia i exmembre de LR. 

Una recomposició política a l’esquerra i a la dreta

Notícies relacionades

La formació presidencial fagocita així la dreta, igual com va fer amb l’esquerra el 2017. Qui va ser ministre d’Economia sota la presidència del socialista François Hollande, va presentar la seva candidatura a l’Elisi amb un programa «ni d’esquerres, ni de dretes». La seva aventura podria haver passat inadvertida, però un conjunt de circumstàncies el van portar a convertir-se en cap d’Estat, entre les quals, la implosió de l’esquerra. Va ser Manuel Valls qui va encarnar la ruptura del PS, l’exprimer ministre, perdedor de les primàries davant Benoît Hamon, va donar l’esquena al seu rival, violant les regles de la formació, per donar suport al neòfit Emmanuel Macron. Les files socialistes es van dividir entre aquells que es van mantenir en un barco que s’enfonsava i els que el van abandonar agafant-se al salvavides macronista. Quatre anys després, l’embarcació navega a la deriva. 

Mirant d’evitar aquest mateix destí, LR va convocar aquest dimarts un Comitè Estratègic per mirar de contenir la seva primera crisi interna a l’avantsala de les eleccions presidencials i respondre a la «recomposició política» capitanejada per Macron des del 2017 i regida per un principi elemental, divideix i venceràs, que ara els sotja.