Diversos ferits

Dos periodistes espanyols morts arran d’un atac al sud-est de Burkina Faso

  • L’atac, perpetrat a prop de la localitat de Pama, capital de la província, es va saldar, a més, amb el robatori d’armament i equipament per part dels assaltants.

2
Es llegeix en minuts
Laura Puig
Laura Puig

Periodista

ver +

Dos periodistes espanyols. D. B. i R. F. han mort aquest dimarts després de patir un atac d’un grup armat a Burkina Faso, segons ha anunciat la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya. Els dos espanyols estaven ambun grup d’unes 30 persones treballant en un documental en una zona molt perillosa del sud-est del país, situada a uns 45 quilòmetres de Benín. Segons González Laya, es va perdre el contacte amb ells a les 3 de la tarda d’ahir.

L’incident va ocórrer a la zona de Pama, on individus armats van parar una emboscada a una patrulla d’efectius burkinesos contra la caça furtiva, en què anaven els periodistes. Tres periodistes, entre els quals, dos espanyols i un irlandès, van ser segrestats. Els segrestadors van aconseguir emportar-se equip militar. Estan en marxa operacions de recerca», va dir a EFE la font, que va demanar l’anonimat.

L’ambaixada d’Espanya a Mali, que és l’acreditada a Burkina Faso, està en estret contacte amb les famílies dels dos desapareguts, a les quals s’està informant «puntualment dels esdeveniments i de les indagacions que s’estan portant a terme per intentar localitzar-los», han precisat les fonts.

Així mateix, a través de diversos canals, també s’està en contacte permanent amb les autoritats de Burkina Faso per facilitar la tasca, han indicat des d’Exteriors, assegurant que s’estan «abocant tots els esforços per localitzar els dos espanyols, sempre amb les degudes cauteles i l’aconsellada prudència d’aquests casos».

Fonts de seguretat esmentades al portal burkinès de notícies ‘Infowakat’ han indicat que l’atac va ser executat per persones armades no identificades contra una patrulla mixta de la unitat contra la caça furtiva a la província de Kompienga (sud-est).

Diversos ferits

Aquestes fonts han apuntat que l’atac es va saldar amb tres ferits i quatre desapareguts, entre els quals, un membre de les forces de seguretat. Segons les informacions recollides per l’emissora Radio France Internationale, el quart desaparegut és un ciutadà irlandès, si bé Dublín no ho ha confirmat. Aquest mitjà ha indicat que els tres estrangers són periodistes que treballen per a una oenagé que vetlla per la protecció de la fauna.

L’atac, perpetrat a prop de la localitat de Pama, capital de la província, es va saldar, a més, amb el robatori d’armament i equipament per part dels assaltants. Entre el material es troben dues metralladores muntades sobre vehicle, un dron, dotze motocicletes i receptors de freqüència.

L’est i el nord de Burkina Faso han patit un augment de la inseguretat durant els últims anys, especialment a causa del repunt dels atacs per part de grups gihadistes, entre els quals, la branca d’Al-Qaida al Sahel, el Grup per al Recolzament de l’Islam i els Musulmans (JNIM), i Estat Islàmic al Gran Sàhara (ISGS), que han provocat, a més, un increment dels enfrontaments intercomunitaris.

Notícies relacionades

L’Exèrcit burkinès va confirmar dilluns que durant l’última setmana d’operacions antiterroristes han mort quatre militars i han sigut «neutralitzats» dos presumptes terroristes, tal com ha recollit el portal de notícies ‘Burkina24’.

Davant aquesta situació, el primer ministre de Burkina Faso, Christophe Dabiré, va obrir a principis de febrer la porta a un possible procés de diàleg amb els terroristes. «No diem que Burkina Faso estigui en contra de les negociacions amb els terroristes», va afirmar en un discurs davant el Parlament.

Temes:

Burkina Faso