En el 106è aniversari

Els EUA planegen reconèixer el genocidi armeni

  • Joe Biden farà aquest reconeixement aquest dissabte, aniversari de les matances de 1915, segons mitjans nord-americans

  • Com van fer presidents anteriors, Biden va prometre prendre aquesta mesura durant la campanya electoral, tot i que serà el primer que la compleixi

Els EUA planegen reconèixer el genocidi armeni
2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El president dels Estats Units, Joe Biden, planeja reconèixer aquest dissabte el genocidi armeni, ocorregut el 1915 a la península d’Anatòlia quan encara existia l’Imperi otomà, han informat aquest dijous diversos mitjans nord-americans. Molts presidents dels EUA, com Biden, havien fet la mateixa promesa de reconèixer les matances durant les seves respectives campanyes electorals, però mai abans cap ho havia fet. 

Aquesta vegada sembla diferent, perquè el 2019, en un moment de tensió entre Washington i Ankara, tant el Senat com la Cambra de Representants dels EUA van aprovar una resolució reconeixent el genocidi, una cosa que va enfurismar Turquia i el seu president, Recep Tayyip Erdogan. Segons Turquia –país que va ser fundat el 1923 sota les cendres de l’Imperi otomà–, el que va passar a Anatòlia el 1915 no pot ser considerat un genocidi, sinó que van ser matances en totes direccions enmig de la Primera Guerra Mundial, en què tant armenis com grecs i turcs –tots ciutadans otomans– van morir, una cosa que és certa.

No obstant, el consens entre experts internacionals és que sí que hi va haver un genocidi contra els armenis, que van ser, diuen els historiadors, perseguits especialment pel seu origen ètnic. S’estima que abans del 2015, a la península d’Anatòlia, vivien prop d’un milió d’armenis, que eren ciutadans de l’Imperi otomà. La immensa majoria van ser expulsades als deserts del sud de la regió, a les actuals Iraq i Síria. Centenars de milers van morir i ara, en l’actualitat, tan sols queden prop de 60.000 armenis a Turquia, la gran majoria a Istanbul.

Joe Biden, segons el ‘New York Times’, que cita fonts anònimes dins de la Casa Blanca, ja s’ha decidit a fer el reconeixement aquest dissabte, que, a més, és una data especial: el 24 d’abril és considerat el dia de l’aniversari del genocidi armeni

«De moment, no tenim res més a afegir-hi. Hi haurà una cosa per dir dissabte», va dir aquest dimecres la secretària de premsa de la Casa Blanca, Jen Psaki.

Danyar relacions

Danyar relacionsDe moment, un total de 32 països al món reconeixen aquest genocidi. Entre aquests hi ha Rússia, Armènia, Síria, l’Uruguai, Veneçuela, Portugal, Alemanya, Itàlia, l’Argentina i Bèlgica, entre d’altres. Espanya no ho ha fet, tot i que sí que ho reconeixen els parlaments autonòmics de Catalunya, Aragó, Navarra, el País Basc i les Balears.

Notícies relacionades

«Els EUA han de respectar la llei internacional. Declaracions que no tenen cap obligació legal no tenen cap benefici. Només fan malbé llaços. Si volen danyar les nostres relacions, la decisió és seva», va dir aquest dimecres a la televisió ‘Habertürk’ el ministre d’Afers Exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu. Turquia és membre de l’OTAN des de 1952.

El Govern d’Erdogan, en els últims dies, s’ha llançat a fer una campanya mediàtica per contrarestar la que sembla gairebé definitiva declaració de Biden aquest dissabte. El president turc, no obstant, encara no ha dit paraula.