Document del Govern
Portugal, el país més segur d’Europa
L’Informe Anual de Seguretat Interna mostra un descens de l’11% dels delictes respecte a l’any anterior i consolida Portugal com un dels països més segurs del món
L’augment dels recolzaments socials, l’absència de conflictes interns i externs i els factors culturals estan entre les causes, segons els experts.

La criminalitat continua a la baixa a Portugal, que es consolida com un dels països més segurs del món. L’Informe Anual de Seguretat Interna, presentat aquesta setmana pel ministre de l’Interior, Eduardo Cabrita, ha confirmat un nou descens dels delictes el 2020, amb una especial reducció dels crims violents. «Hem constatat una caiguda de l’11% dels actes delictius en termes generals i de més de 13% en la criminalitat violenta i greu. Són els índexs més baixos des que es realitza aquest informe [creat el 1989]», ha assegurat Cabrita en roda de premsa.
El Govern sosté que aquest descens no només es deu als confinaments decretats per la Covid-19, sinó també que el país ha aconseguit evitar «l’augment de pertorbacions greus en la seguretat interna» que han patit altres països l’últim any, amb referència a les manifestacions i disturbis en contra de les restriccions. A més de la caiguda dels crims violents, l’informe destaca una reducció del 6% en els delictes de violència domèstica i de fins un 50% en les incidències relacionades amb incendis forestals.
Aquestes dades se sumen a la bona nota que el país va obtenir en l’Índex Global de la Pau a mitjans de l’any passat. Segons aquest indicador, Portugal és l’Estat més segur de la Unió Europea i el tercer del món, tan sols per darrere d’Islàndia i Nova Zelanda. «Un dels factors que expliquen l’èxit de Portugal en termes de seguretat és l’elevada unitat del país i l’absència de conflictes interns», assenyala Ricardo Mourão, director de l’empresa Crime&Lógica i membre de l’Associació Portuguesa de Criminologia. «A això cal sumar-hi el caràcter pacífic de la població, una amenaça terrorista més baixa que la d’altres països europeus i les millores en termes de recolzaments socials i de reducció de l’atur, que també contribueixen a reduir la delinqüència».
Polítiques preventives
La professora de Criminologia de la Universitat d’Oporto Rita Faria coincideix que Portugal ha fet avenços rellevants els últims anys. «A més d’una millora en el combat contra la violència de gènere, el país ha apostat per una policia de proximitat, especialment en comunitats vulnerables, i també per una cooperació internacional per a crims més complexos com el tràfic d’éssers humans».
Tot i així, Faria adverteix de la divergència entre les xifres oficials i les xifres reals sobre la delinqüència al país, conegudes com «xifres negres». «Seria important complementar les dades sobre la criminalitat registrada amb enquestes a la població portuguesa per tenir una imatge més completa», assegura. Una cosa que també sosté Mourão, que destaca que malgrat que el país és considerat com un dels més segurs del món, la percepció d’inseguretat de la població és cada vegada més alta.
Notícies relacionadesL’aparició d’extremismes també pot suposar un retrocés. La comissària de Drets Humans del Consell d’Europa va alertar a finals de març de l’augment de les agressions racistes el 2020, que van acabar fins i tot amb la mort a trets de l’actor negre Bruno Candé el juliol passat. Unes agressions que tant el Consell d’Europa com diverses organitzacions antiracistes han associat a l’auge de l’extrema dreta al país a través del partit Chega, que des de la seva entrada al Parlament, a finals del 2019, ha fomentat un discurs d’odi contra les minories i que fins i tot va arribar a demanar el confinament de la població gitana en les primeres fases de la pandèmia.
El criminòleg Mourão assenyala que les conseqüències de la pandèmia també apunten un augment de la delinqüència a Portugal. «La Covid està agreujant les condicions socioeconòmiques de moltes persones i això serà un factor de risc associat a un augment de la criminalitat. Hem de pensar en polítiques preventives per mantenir i fins i tot disminuir les estadístiques que tenim en aquest moment». Segons el Fons Monetari Internacional, els països amb economies petites i dependents del sector de serveis, com Portugal, seran els que més tardaran a recuperar-se de l’impacte de la pandèmia d’entre les economies avançades.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Habitatge turístic Multes de fins a mig milió d’euros per als propietaris d’habitatges que no realitzin aquest tràmit
- Òbit Qui era Diogo Jota, el jugador del Liverpool mort en un accident de trànsit a Zamora
- Servei al límit "¿Per què no surt el meu tren?" Així controla Rodalies les incidències des del seu Centre de Gestió
- Una genial Vicky López gaudeix a la ‘platja de Berna’
- El 50% de les assegurances a Espanya es contracten a través de mediadors
- Espanya ultima l’esborrany de l’estratègia espacial per créixer a la UE
- Un accident de trànsit acaba amb la vida de Diogo Jota
- El Tour es prepara per al duel entre Pogacar i Vingegaard