Buscaven el cos d’una dona

Troben una fossa comuna amb restes de 26 persones a Bogotà

  • Les restes s’han enviat a un laboratori per intentar identificar-les

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un equip forense de la Fiscalia colombiana va trobar a Bogotà una fossa comuna amb 26 restes humanes, mentre mirava de localitzar el cos d’una dona desapareguda el 1995, possible víctima de desaparició forçada. L’anunci el va realitzar aquest dilluns l’ambaixada dels Estats Units a Colòmbia, que va al·legar que el Departament d’Estat va acompanyar l’equip de la fiscalia, que treballa a localitzar la dona. «Durant l’exhumació es van descobrir 26 restes en una fossa comuna a Bogotà», va informar la delegació en el seu compte de Twitter, en què va adjuntar una fotografia on es pot veure personal de la fiscalia, amb granotes blanques a la fossa excavada. No van donar més detalls dels fets o de qui podrien ser les restes, i tampoc se sap més sobre el context de les morts.

Per la seva banda, la fiscalia va indicar a EFE que es tracta d’una excavació realitzada el mes de gener passat per part del Grup Intern de Treball de Recerca i Identificació i Entrega de Persones Desaparegudes (Grube). «Les restes van ser enviades al laboratori de genètica per al procés d’identificació», va informar el cos fiscal, que va al·legar que fins que s’acabi la fase científica no es podran «conèixer detalls del cas i els fets associats». «Per ara, només tenim la descoberta», van confessar.

Notícies relacionades

A Colòmbia hi ha gairebé 125.000 persones desaparegudes entre el 1938 i el 2017, segons les xifres de l’Institut Colombià de Medicina Legal, més de 25.000 de les quals corresponen a desapareguts forçosos. No obstant, el Centre Nacional de Memòria Històrica (CNMH), que ha treballat en la consolidació de xifres de diversos organismes, té documentats almenys 80.000 víctimes de desaparició forçada durant el llarg conflicte colombià i fins a l’agost del 2018.

Els grups paramilitars van ser responsables de gairebé la meitat (46%) de les desaparicions ocorregudes entre el 1970 i el 2015, i les guerrilles, del 20%, mentre que a agents de l’Estat se’ls atribueixen el 8%, segons el CNMH.

Temes:

Colòmbia