Arran d’una inspecció

La troballa de 29 milions de vacunes a Itàlia desencadena una nova tempesta amb AstraZeneca

  • Una inspecció arran d’una investigació de la Comissió Europea aflora un carregament que segons l’empresa està destinat a Europa i als països de baixos ingressos del programa Covax

  • L’Executiu comunitari exigeix a la multinacional farmacèutica plena transparència i que expliqui quantes dosis ha produït, on i per a qui

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El malestar i la desconfiança a la Unió Europea (UE) amb la farmacèutica anglosueca AstraZeneca continua creixent de forma imparable. La troballa de 29 milions de dosis de la seva vacuna contra la Covid-19 en una planta de la multinacional nord-americana Catalent a Anagni, a prop de Roma, aquest cap de setmana ha desencadenat una nova tempesta política per la falta de transparència amb què actua la farmacèutica, que va firmar l’any passat un contracte per a la distribució entre els Vint-i-set de 300 milions de dosis –més 100 milions addicionals– però que segueix molt lluny de complir.

El carregament va aflorar durant una inspecció realitzada aquest dissabte i diumenge pels carrabiners, després de la petició del comissari d’Indústria, Thierry Breton, al primer ministre italià, Mario Draghi, per verificar alguns lots d’antídots ubicats en aquesta planta i que sumen les subministrades per l’empresa entre el gener i el març. L’origen de la investigació, segons va destapar aquest dimecres el diari italià La Stampa, està en una visita de Breton a la fàbrica de l’empresa Halix als Països Baixos, que també utilitza la farmacèutica AstraZeneca a la seva cadena de producció.

Aquesta fàbrica espera encara obtenir l’autorització de l’Agència Europea del Medicament (EMA), i per això la seva producció no es pot destinar als Vint-i-set, però sí al Regne Unit, que ja ha rebut remeses de la planta en els últims mesos. Va ser després d’aquesta visita quan Brussel·les va sol·licitar la intervenció d’Itàlia, l’únic país que ha utilitzat fins ara el mecanisme per prohibir exportacions de vacunes per impedir la sortida de 250.000 dosis d’AstraZeneca amb destinació a Austràlia.

Europa i els països Covax

Tot i que segons aquest diari la destinació de part de les vacunes era el Regne Unit, fonts del Govern italià han explicat que tenien com a destinació un centre logístic de Bèlgica, per ser distribuïdes entre Europa i els països del programa Covax, que integren països amb baixos ingressos i que tindrien molt difícil accedir a la immunització sense el recolzament internacional. La mateixa explicació que ha donat l’empresa, que, en un comunicat, ha insistit que les úniques exportacions previstes són als països Covax, rebutjant que l’enviament fos per al Regne Unit i que Londres ha negat també.

Concretament, segons la versió de l’empresa, dels 29 milions de dosis trobades a Itàlia 13 milions es troben a l’espera de superar el control de qualitat abans de ser enviades als països de baixos ingressos. «Aquesta vacuna –expliquen– es va fabricar fora de la UE i es va portar a la planta d’Anagni per omplir-la als vials», afirmen. Quant als 16 milions restants, esperarien també el control de qualitat i la destinació seria Europa. «Prop de 10 milions s’entregaran als països de la UE durant l’última setmana de març i la resta a l’abril, quan rebin l’aprovació per ser entregades després del control de qualitat», afegeixen, recalcant la complexitat del procés de fabricació i remarcant que no es tracta d’una reserva de vacunes.

Brussel·les exigeix informació

La Comissió Europea ni ha confirmat l’origen exacte dels lots descoberts, tot i que les sospites apunten a la planta d’Halix, ni la destinació dels antídots, però sí que ha recordat que si són per a l’exportació ha de sol·licitar autorització i ha retret al laboratori la seva falta de transparència sobre quantes dosis han produït, on i per a qui. «Atès que no estan complint els seus compromisos sota els acords de compra anticipada amb la UE, considerem que és de màxima importància que garanteixin una plena transparència», han assenyalat fonts de l’Executiu comunitari.

Notícies relacionades

El problema, segons ha avisat el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, és que la multinacional segueix molt lluny de complir els seus compromisos contractuals amb la UE. «Hauria d’entregar 120 milions aquest primer trimestre. Han promès que n’entraran 30 milions però en el dia d’avui no són ni a prop d’aquesta xifra», ha criticat durant la presentació de la proposta per endurir encara més l’exportació de vacunes.

Tot i que la Comissió Europea confia en les vacunes de BioNTech/Pfizer, Moderna i Johnson&Johnson, les altres tres autoritzades per l’EMA, per immunitzar el 70% de la població adulta europea aquest estiu, els retards d’AstraZeneca han frenat la campanya de vacunació durant aquest primer trimestre i han caldejat enormement els ànims entre els estats membres. «AstraZeneca ha sigut un problema per als seus clients» i «els compromisos de producció han sigut clarament incomplerts», critiquen fonts diplomàtiques europees.