L’estratègia de Catalunya

Objectiu: 500.000 vacunats contra la Covid-19 per setmana

  • El Govern presenta una campanya d’immunització massiva sense concretar el calendari a causa de la falta de vacunes

  • Confia que l’abril canviï l’escenari amb l’arribada de més dosis i situar-se a l’estiu amb el 30% de la immunitat

  • Salut acabarà de punxar les persones de més de 80 anys a mitjans de maig i passarà a la franja d’entre 70 i 79 anys

Objectiu: 500.000 vacunats contra la Covid-19 per setmana
4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Govern de Catalunya té ben definits els espais i els col·lectius per vacunar contra el coronavirus a cada fase. I la voluntat de fer-ho al ritme més ràpid possible, amb l’objectiu d’immunitzar 500.000 persones per setmana. De fet, actualment el sistema de salut és capaç de posar 200.000 vacunes a la setmana, com fa amb la grip. Però Catalunya, com la resta d’Espanya a causa de l’incompliment de les farmacèutiques, no té les dosis necessàries (ni pot assegurar quan les tindrà) i, per tant, tampoc un calendari específic amb les dates en què li tocaria immunitzar-se a cada grup.

Això, paradoxalment, és el que s’ha anunciat aquest dimarts a la tarda. El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, i la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, han presentat la «campanya de vacunació massiva de Covid-19 a Catalunya» sense concretar dates, ni quin dia exacte arrencarà la campanya. Durarà, això sí, «més de 25 setmanes», segons Vergés, i immunitzarà uns 6,6 milions de catalans. I s’iniciarà quan Catalunya rebi aquestes 500.000 dosis de vacunes setmanals. ¿Quan serà això? Creuant els dits, en algun moment del mes d’abril.

«Aquesta campanya la iniciarem al llarg de les pròximes setmanes, quan hàgim acabat de vacunar el personal essencial i les persones de més risc. Quan hi hagi prou vacunes, començarem amb les persones de més de 15 anys, començant amb els més grans,» ha dit Aragonès. Segons xifres de Salut, només el 30% de la població de més de 80 té una dosi de la vacuna, xifra que descendeix al 12% entre els qui les tenen totes dues. «A mitjans de maig, aquesta franja podria estar vacunada i podríem passar a la de 70 a 79 anys», ha dit Vergés. El Govern manté el seu objectiu d’arribar a l’estiu amb el 30% de la població vacunada i, a finals del mateix, amb el 70%.

A més, segons el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, Salut està ja citant al voltant de 245.000 persones d’entre 60 i 65 anys, tant de professionals essencials com de la població general, per a l’administració d’AstraZeneca durant les pròximes setmanes, cosa que representa el 50% d’aquesta franja d’edat.

Espais

Aquesta campanya de vacunació massiva preveu que uns 10.000 professionals (entre els quals hi ha sobretot infermeres, però també sanitaris jubilats, personal mèdic, odontòlegs i estudiants d’últim curs) vacunin a tres tipus d’espais «segons el nombre de vacunes disponibles», ha precisat Vergés. Hi haurà unes 500 ubicacions a tot el territori: 433 centres d’atenció primària (CAP) i els seus annexos (per quan Catalunya rebi «menys de 200.000 dosis a la setmana»), 46 punts intermedis (com biblioteques o centres cívics) i sis grans espais. Aquests seran la Fira de Barcelona, la Fira de Cornellà, La Farga de l’Hospitalet, el poliesportiu de Sabadell, el pavelló Onze de Setembre de Lleida, el Palau Firal de Girona i un espai encara per concretar al Camp de Tarragona. «A més, avui hem parlat amb el Futbol Club Barcelona per treballar ja en la possibilitat de vacunar al Camp Nou», ha dit la consellera.

Aquests grans espais de vacunació s’utilitzaran quan es rebin aquestes 500.000 dosis per setmana. I hi acudiran els col·lectius «de menor edat». La gent gran i de més risc aniran als CAP. El compromís és que, de cara a la setmana del 29 d’aquest mes, Catalunya rebrà unes 120.000 dosis. I de cara a la setmana del 5 d’abril, 195.900. Però les certeses no van més enllà de dues setmanes. A l’abril, Salut també preveu vacunar amb Janssen. «Això vol dir que arribarem al maig amb un nivell de vacunes molt més gran. Llavors podríem passar [a vacunar] a un altre col·lectiu», ha emfatitzat la consellera.

Vergés ha explicat també que, en aquesta campanya de vacunació massiva, la ciutadania serà citada a través d’una trucada o d’un SMS. «Començarem pels grans fins a arribar als més joves. També es podrà demanar cita a través d’una plataforma [que el CatSalut està desenvolupant]. Una vegada realitzada la vacunació, a l’eina de ‘La meva salut’ l’usuari rebrà informació sobre quan es posarà la segona dosi i un justificant de vacunació en pdf», ha afegit.

Des del 27 de desembre, quan va començar a vacunar, Catalunya ja ha posat la primera dosi d’un dels tres fàrmacs (Pfizer, Moderna o AstraZeneca) a 666.065 persones i també la segona a 347.321.

Situació epidemiològica

En paral·lel, la propagació del coronavirus continua creixent en: el risc de rebrot (EPG) és ja de 208 punts, set més que la vigília, mentre que en les últimes 24 hores s’han diagnosticat 1.211 nous contagis i s’han reportat 26 morts per Covid-19.

Notícies relacionades

Aquest dimarts hi ha 1.402 pacients amb coronavirus hospitalitzats, 29 menys que dilluns, dels quals 416 estan greus a l’uci, cinc més que el dia anterior, per la qual cosa es manté una pressió hospitalària alta.

A les portes de la Setmana Santa, el Govern ha fet una nova crida a la responsabilitat per no «malgastar» la feina feta. «La Covid-19 no es relaxa, nosaltres tampoc ens podem relaxar», ha advertit Aragonès.