Estratègia contra la Covid

Johnson mira de relaxar les tensions per la vacuna d’AstraZeneca amb la UE

  • El ‘premier’ britànic ha remarcat la importància de la «cooperació internacional» per vacunar la població contra la Covid-19

  • Von der Leyen ha insistit durant el cap de setmana que la UE té el poder de «prohibir» l’exportació de dosis de la vacuna

Johnson mira de relaxar les tensions per la vacuna d’AstraZeneca amb la UE
2
Es llegeix en minuts

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, té previst parlar en els pròxims dies amb diversos líders polítics de la Unió Europea per instar-los a rebutjar qualsevol proposta per bloquejar les exportacions de vacunes contra la Covid-19 al país i prevenir el «nacionalisme de vacunes». Està previst que dijous els líders europeus es reuneixin mitjançant videoconferència per discutir la vacunació contra la malaltia del bloc i el repunt dels contagis en diversos estats membres.

Abans d’aquesta trobada, Johnson va mantenir converses amb alguns d’ells, segons ha informat Reuters, Emmanuel Macron i l’alemanya Angela Merkel han sigut dos dels seus primers contactes. Qüestionada sobre quin missatge donarà Johnson als Vint-i-set, la secretària d’Estat de Salut britànica, Helen Whately, ha declarat a Sky News que es pretén «recordar a la Unió Europea els compromisos que ha adquirit».

«Particularment la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es va comprometre amb el primer ministre que la Unió Europea no impediria a les empreses complir les seves obligacions contractuals de subministrar vacunes, i la UE ha de respectar absolutament aquest compromís», ha afegit.

«El nacionalisme de vacunes, l’amenaça d’especular sobre limitar el subministrament, no fan cap bé a ningú», ha continuat, remarcant que «l’important» és que el bloc, el Regne Unit i la resta de països del món «treballin junts per maximitzar el subministrament i la producció de les vacunes». «Això és una cosa que és de l’interès de tots», ha reblat. Von der Leyen ha insistit durant el cap de setmana que la UE té el poder de «prohibir» l’exportació de dosis de la vacuna, destacant que «aquest és un missatge per a AstraZeneca». Aquest missatge se suma a alguns de similars llançats durant els últims mesos, ja que la Unió Europea no arriba a la xifra del fàrmac produït per AstraZeneca i Oxford que esperava.

La situació del Regne Unit

Durant la jornada, el ‘premier’ britànic ha remarcat la importància de la «cooperació internacional» per vacunar la població contra la Covid-19 i ha rebutjat la idea que la UE busqui bloquejar l’exportació dels fàrmacs. «No volen bloquejos», ha conclòs, abans de remarcar que ha parlat amb els líders de la UE en diverses ocasions i de recordar que «tots ens enfrontem a la mateixa pandèmia, tots tenim els mateixos problemes».

A més, ha assenyalat que la tercera onada de contagis que viu Europa pot afectar el Regne Unit. «Al continent, ara mateix, lamentablement, hi ha en curs una tercera onada i l’experiència prèvia ens ha ensenyat que quan una onada colpeja els nostres amics, em temo que també arriba a les nostres costes», ha indicat. «Espero que sentim aquests efectes al seu degut temps», ha afegit, segons informa ‘The Guardian’.

Notícies relacionades

Així mateix, ha assenyalat que aquest és el motiu pel qual les autoritats sanitàries britàniques vacunen el més ràpid possible la ciutadania i s’ha referit a la seva intenció de continuar amb el seu ‘full de ruta’ per alleujar les restriccions vigents al país al llarg de la pandèmia.

«Seguirem endavant amb el full de ruta que hem establert», ha assegurat, destacant que la seva prioritat és continuar amb la vacunació contra la Covid-19 a bon ritme. En aquest sentit, la meitat dels adults del Regne Unit han rebut ja la primera dosi del fàrmac. «És una molt bona notícia», ha celebrat.