Investigació periodística

Un grupuscle neonazi contamina les files de l’Exèrcit francès

  • Una investigació del diari ‘Mediapart’ revela com uns 50 militars, la majoria de la Legió Estrangera, mostren sense manies la seva ideologia ultra a les xarxes socials 

  • El Ministeri de les Forces Armades considera «molt greus» aquestes derives i promet «sancions fortes»

Un grupuscle neonazi contamina les files de l’Exèrcit francès
3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Dues esvàstiques decoren el frigorífic d’una caserna; la foto d’un legionari al costat d’una bandera ucraïnesa circula a través de les xarxes socials amb el títol ‘Ein Volk...’ de l’eslògan nazi ‘Ein Volk, ein Reich, ein Führer’ [’Un poble, un imperi, un guia’]; militars es fan fotos orgullosos davant de banderes del Tercer Reich; pseudònims acompanyats del número 88 fan referència a la vuitena lletra de l’alfabet, ‘Heil Hitler’; un grup de nens negres repeteix a l’uníson ‘¡Sieg Heil!’ mentre imiten amb malaptesa la salutació feixista a la Guaiana. Una revelació de ‘Mediapart’, diari d’investigació ‘online’, recopila desenes d’imatges i vídeos difosos a través de les xarxes socials d’una cinquantena de soldats de l’Exèrcit francès, la majoria membres de la Legió Estrangera, que no oculten la seva ideologia neonazi.

«Els elements exposats per la investigació són molt greus i han sigut objecte d’una anàlisi minuciosa», va reaccionar aquesta setmana el Ministeri de les Forces Armades. Des del seu gabinet insisteixen: «Tota ideologia nociva, nauseabunda, revisionista i extremista està prohibida a les Forces Armades i no hi ha cap tolerància» en vista de tals comportaments.

Interrogada al Senat, la ministra de les Forces Armades, Florence Parly, va qualificar tals conductes com «totalment inadmissibles» i va descartar qualsevol problema sistèmic. «Es tracta de derives individuals», «no podem parlar en absolut d’una filial», «són casos molt desviats però aïllats, en cap cas representatius dels militars francesos», va afirmar.

¿Sancions insuficients?

¿Sancions insuficients?El juliol del 2020, ‘Mediapart’ va publicar una primera investigació sobre una desena de militars francesos que mostraven sense manies la seva devoció per la ideologia nazi. Alan V., un jove soldat del 13è Batalló de Caçadors Alpins, exhibia a les xarxes socials un tatuatge a l’avantbraç: «Meine Ehre heißt Treue» [‘El meu honor es diu lleialtat’], es podria llegir en gruixudes lletres negres, el lema gravat a la sivella del cinturó de les SS amb referència a la seva lleialtat a Adolf Hitler.

El Ministeri de les Forces Armades assegura que els set militars evocats en aquest primer episodi van ser «fortament sancionats» i que «els perfils revelats [en aquesta nova investigació] que encara es troben en actiu –una dotzena dels soldats citats ha abandonat les files de l’Exèrcit– seran fortament sancionats» també.

Un sistema imperfecte

Un sistema imperfecte‘Mediapart’ qüestiona la severitat d’aquestes sancions. «Teddy M., un sotsoficial del 2n Regiment Estranger de Paracaigudistes que havia adornat el seu cos amb un imponent sol negre a l’espatlla, un ‘totenkopf’ al braç i el lema de les SS al pit [...] només va haver de cobrir un dels seus tatuatges, ja que els altres se’ls havia fet abans d’ingressar a la Legió», afirma el diari. Teddy M. continua formant part de les tropes franceses. «En una foto publicada l’1 de febrer del 2021 i feta al bar de la caserna del 2n REP, apareix en companyia de companys legionaris, dos dels quals apareixen en la nostra llista de neonazis», diu el mitjà. «El Teddy es vantava de ser massa valuós per ser acomiadat», afirma una font coneixedora del cas.

Notícies relacionades

Des del Ministeri de les Forces Armades asseguren que l’existència d’aquests crepuscles neonazis és una veritable preocupació, però també afirmen que és complicat «filtrar» tots els individus reclutats. França compta amb uns 210.000 militars entre les seves tropes. «Es fa un treball extremadament meticulós, però cap sistema de detecció és infal·lible –insisteix Hervé Grandjean, portaveu del Ministeri, a Europe 1–. En efecte, els nostres serveis desconeixien sis o set casos».

La investigació de ‘Mediapart’ se centra en els perfils públics dels militars esmentats a Facebook i Instagram, on no dissimulen ni disfressen la seva doctrina feixista, sense cap temor a un «filtrat» eventual.