No ha oficialitzat la seva candidatura
L’alcaldessa de París llança ‘Idees en comú’ per unificar les esquerres per a les presidencials
«No és un partit», assegura la regidora socialista, Anne Hidalgo, que continua alimentant el suspens sobre la seva eventual candidatura a les eleccions presidencials del 2022
Escollida com una de les figures més influents del 2020 per la revista Times, Anne Hidalgo es podria convertir en la pròxima líder de l’esquerra
«No em puc resignar a veure el meu país obligat a reviure el duel del 2017 [Emmanuel Macron vs. Marine Le Pen], amb un risc real que l’extrema dreta arribi al poder». Amb aquestes paraules, l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, ni confirma ni desmenteix la seva eventual candidatura a les eleccions presidencials del 2022. Amb el llançament de la seva plataforma ‘Idees en comú’, oficialitzat aquest dimecres, la regidora de la capital francesa alimenta els rumors sobre les seves aspiracions presidencials.
Anne Hidalgo insisteix: la seva plataforma «no és un partit, sinó una plataforma ‘online’ per aportar idees i projectes en la perspectiva del 2022». Entre els seus companys de files apareixen els alcaldes de Dijon, François Rebsamen, i Lilla, Martine Aubry, també la presidenta del Consell Regional d’Occitània, Carole Delga, en resum, «homes i dones persuadits que un altre camí és possible, que fa falta construir una alternativa basada en una conjugació social de l’ecologia i la qüestió social, i sobre una revitalització de la democràcia», explica Anne Hidalgo al diari regional ‘La Voix du Nord’.
«La ruptura de l’esquerra»
¿És el llançament d’aquesta plataforma l’oficialització d’una candidatura que molts vaticinen des de fa mesos? «Us ho diré quan arribi el moment», diu l’alcaldessa socialista, abans d’assegurar que «no [va néixer] somiant ser candidata». Això sí, reconeix que els seus «amics socialistes, intel·lectuals i artistes» l’haurien animat a reaccionar en un «paisatge marcat per la ruptura de l’esquerra», incapaç de reconstruir les seves files des de la històrica derrota del seu candidat, Benoît Hamon, als comicis del 2017.
Fer emergir una «altra proposició» d’esquerres seria l’objectiu d’Anne Hidalgo. «Soc una socialdemòcrata. Com a tal, crec en la radicalitat de la reforma –insisteix–. Crec en la construcció de ponts entre les persones, per definir com fer que la transició ecològica sigui un èxit, per reindustrialitzar el país amb una economia descarbonitzada». Sigui com sigui, a la capital o d’àmbit estatal, el projecte de l’alcaldessa, reelegida el juny del 2020, passaria per un programa verd, una aposta segura tenint en compte l’èxit dels ecologistes a les últimes eleccions municipals.
«El context polític ha canviat»
L’octubre passat, l’entorn de l’alcaldessa desmentia els rumors sobre l’eventual participació de la seva líder a la carrera cap al Palau de l’Elisi. «Anne no és candidata. Acaba de ser reelegida i el seu projecte és el seu mandat municipal amb qüestions tan importants com la crisi sanitària, la posada en marxa del seu programa i l’organització dels Jocs Olímpics del 2024», assegurava en aquella època el seu primer adjunt a l’alcaldia de París, Emmanuel Grégoire.
Notícies relacionadesNo obstant, ha plogut molt des d’aleshores. «[...] S’ha posat en marxa un camí i, des del setembre, el context polític ha canviat», es va desdir al gener la seva mà dreta. «Després de les eleccions municipals, en particular, ha pres forma una exigència d’unitat de l’esquerra. I Anne és una de les personalitats que pot encarnar tant la continuïtat com la superació», va afirmar Emmanuel Grégoire al diari Le Parisien.
Anne Hidalgo, triada com una de les figures més influents del 2020 per la revista Times, l’única personalitat francesa al top 100 de la categoria «líders», continua alimentant el suspens sobre la seva ambició política. El llançament de la seva plataforma d’idees i l’ambigüitat de les seves declaracions deixen la porta oberta a una hipotètica candidatura. Davant la conjuntura política, marcada per l’ascens de l’extrema dreta i la seva líder Marine Le Pen, «ens hem d’unir al voltant d’una lluita comuna, tornar a encarrilar el nostre país, [en una via] més conforme amb la nostra història i la nostra identitat», diu la política que es podria convertir en l’eix d’aquesta unió d’esquerres.