La lluita contra la pandèmia

Àustria denuncia el «basar» en el repartiment de vacunes a la UE

En una carta juntament amb Bulgària, Letònia, Eslovènia i la República Txeca, augura «enormes disparitats» per la distribució desigual

El canceller Kurz suggereix que alguns governs han arribat a acords secrets bilaterals amb farmacèutiques

5
Es llegeix en minuts

El canceller d’Àustria, Sebastian Kurz, ha denunciat un repartiment desigual de les vacunes contra la Covid dins de la Unió Europea i ha suggerit que alguns governs han arribat a acords secrets bilaterals amb farmacèutiques, un «basar» que s’estaria gestant al marge de les gestions comunes de la Comissió Europea. Kurz i els líders de Bulgària, Letònia, Eslovènia i la República Txeca han enviat aquest dissabte una carta al president del Consell Europeu, Charles Michel, i a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en la qual denuncien les «enormes disparitats» que es produiran en els pròxims mesos sobre la distribució de les vacunes a la UE pel que, perceben, és un sistema de repartiment desigual.

Aquests dirigents auguren a la seva carta que aquest sistema acabarà provocant que, d’aquí a tres mesos, «alguns països hagin aconseguit la immunitat per contacte mentre que d’altres s’hauran quedat molt enrere en aquest sentit». En la missiva, els líders dels cinc països criden a Brussel·les a la convocatòria d’«una conversa sobre aquest tema tan important entre els líders (de la UE) tan aviat com sigui possible».

Aquestes observacions ja les va expressar divendres Kurz en una compareixença pública en la qual va qüestionar la suposada «distribució justa» de la vacuna, assegurant que en les últimes setmanes no s’ha tingut en compte el factor poblacional i que aquesta disparitat amenaça d’«intensificar-se en els pròxims mesos». Així, va assegurar que Malta haurà rebut per a finals de juny tres vegades més dosis per càpita que Bulgària, mentre que Països Baixos disposarà aleshores del doble que Croàcia. El canceller atribueix aquesta disparitat a negociacions secundàries dins del grup especial de treball de la Comissió per a la Covid-19.

Kurz fins i tot va al·ludir a la presumpta existència de contractes secrets de governs concrets amb farmacèutiques amb qui la UE ha negociat compres conjuntes. Aquesta afirmació vindria a significar que en els contractes de la UE amb les farmacèutiques es prohibiria els països a negociar en paral·lel amb les esmentades firmes. «És difícil tenir informació per les clàusules secretes d’aquests contractes», va apuntar, segons l’agència de notícies Bloomberg.

Per a Kurz, que també s’ha pronunciat en el seu compte oficial de Twitter, aquesta situació «contradiu clarament l’objectiu polític de la Unió Europea: la distribució equitativa entre tots els Estats membres». «Si la distribució continués d’aquesta manera, donaria com a resultat un tracte molt desigual i hem d’impedir-ho. Els 450 milions d’europeus han de tenir l’oportunitat de tornar a la normalitat a l’estiu», ha emfatitzat el líder conservador.

Kurz ha comparegut públicament per posar en qüestió la suposada «distribució justa» de la vacuna, assegurant que en les últimes setmanes no s’ha tingut en compte el factor poblacional i que aquesta disparitat amenaça d’«intensificar-se en els pròxims mesos».

Així, ha assegurat que Malta haurà rebut a finals de juny tres vegades més dosis per càpita que Bulgària, mentre que Països Baixos disposarà aleshores del doble que Croàcia, segons el canceller austríac, que ha atribuït aquesta disparitat a negociacions secundàries dins del grup especial de treball de la Comissió per a la Covid-19.

Kurz ha apuntat la suposada existència de contractes secrets de governs concrets amb farmacèutiques amb qui la UE ha negociat compres conjuntes, que a la pràctica implica que els països tenen prohibit negociar en paral·lel amb elles. «És difícil tenir informació per les clàusules secretes d’aquests contractes», ha dit, segons l’agència de notícies Bloomberg.

Per a Kurz, que també s’ha pronunciat en el seu compte oficial de Twitter, aquesta situació «contradiu clarament l’objectiu polític de la Unió Europea: la distribució equitativa entre tots els Estats membres».

«Si la distribució continués d’aquesta manera, donaria com a resultat un tracte molt desigual i hem d’impedir-ho. Els 450 milions d’europeus han de tenir l’oportunitat de tornar a la normalitat a l’estiu», ha emfatitzat el líder conservador.

El ministre d’Exteriors austríac, Alexander Schallenberg, s’ha referit a la polèmica en una roda de premsa a Viena al costat de la seva homòloga espanyola, Arancha González Laya, en la qual ha remarcat que Àustria està «molt a favor» de la compra conjunta de vacunes.

Per aquesta raó, ha afegit, «sorgeixen dubtes» quan es percep que altres països poden estar adoptant estratègies diferents, si bé Schallenberg ha assumit que «no hi ha res perfecte» i que «és la primera vegada» que s’apliquen aquest tipus de mesures. «En la pròxima pandèmia ho farem millor», ha ironitzat.

González Laya, per la seva banda, ha defensat igualment l’«estratègia europea», per entendre que d’aquesta forma s’evita que hi hagi «ciutadans de primera, de segona i de tercera classe» i també perquè és la manera «més eficaç» de fer front a la pandèmia: «Ningú estarà fora de perill fins que tothom estigui sa i estalvi».

La cap de la diplomàcia espanyola creu que hi ha «àrees en les quals es pot millorar» i ha apuntat que Espanya està «disposada» a possibles revisions, però ha deixat clar que existeix un «recolzament molt fort» per part de l’Executiu de Pedro Sánchez al paper que exerceix la Comissió Europea.

LA COMISSIÓ RESPON

A la pregunta de si creu que el repartiment de les vacunes està sent injusta com afirma Kurz, el portaveu de la Comissió Europea ha recordat que les regles de la compra conjunta preveuen que els Estats membres puguin negociar entre ells canvis a les partides inicialment assignades en la clau de repartiment creat a partir de la població a cada país.

Notícies relacionades

«És una cosa que discuteixen entre ells i l’acord es produeix entre ells», ha conclòs el portaveu comunitari Éric Mamer, per assenyalar que Brussel·les no influeix en aquesta discussió i que és un mecanisme previst per permetre ajustaments quan algun país no vol o no necessita les dosis previstes en una determinada partida.

Sobre les acusacions de Kurz de presumptes contractes secrets d’alguns dels socis, el portaveu comunitari ha eludit donar una resposta.