A 30 milions de dosis

AstraZeneca torna a rebaixar la previsió de vacunes que entregarà a la UE

  • La companyia amb prou feines complirà una tercera part del previst per al primer trimestre

AstraZeneca torna a rebaixar la previsió de vacunes que entregarà a la UE
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

AstraZeneca ha tornat a retallar la previsió d’entrega de vacunes contra la Covid-19 a la Unió Europea en el primer trimestre, aquesta vegada a uns 30 milions de dosis. Aquesta quantitat representa amb prou feines un terç de les seves obligacions contractuals i una caiguda d’un 25% del previst el mes passat, segons un document a què ha tingut accés Reuters.

Aquesta retallada representarà un nou cop als plans de vacunació de la UE, que ja han s’han vist afectats per repetits retards en el subministrament de vacunes i per la lenta marxa del procés en alguns països.

Segons el document, amb data 10 de març i compartit amb funcionaris europeus, la companyia calcula entregar 30,1 milions de dosis quan acabi març i 20 milions més a l’abril. El 25 de febrer, el cap d’AstraZeneca, Pascal Soriot, va dir al Parlament Europeu que la companyia intentaria fer entrega de 40 milions de dosis abans de final de març.

El document mostra que el 24 de febrer la companyia anglosueca ja calculava que només podria tenir disponibles 34 milions de dosis per a la UE en el període del gener al març, molt per sota de les quantitats contractades, que arribaven als 90 milions.

El portaveu d’AstraZeneca ha rebutjat fer declaracions aquest divendres.

Una persona familiaritzada amb la situació ha dit que les expectatives de la companyia per al primer trimestre no s’han materialitzat a causa de la dificultat de traslladar les vacunes a través de les cadenes globals d’entrega.

Els Estats Units, d’on AstraZeneca esperava proveir parcialment el mercat europeu, van dir a la UE que no exportaria vacunes de la firma anglosueca en un futur pròxim, segons va informar Reuters dimarts citant funcionaris europeus.

La companyia va informar que les seves retallades inicials s’han degut a problemes de producció a Europa.

«Veig esforços, però no ‘grans esforços’. Això no és suficient perquè AstraZeneca compleixi les seves obligacions del primer trimestre», va dir a Twitter dimarts passat el comissionat europeu d’Indústria, Thierry Breton. «És el moment que la junta d’AstraZeneca exerceixi la seva responsabilitat fiduciària i faci el que sigui necessari per complir els seus compromisos», va afegir.

Notícies relacionades

El document d’AstraZeneca mostra també que la companyia espera entregar uns 20 milions de dosis a la UE a l’abril, tot i que no inclou previsions per al maig i juny.

Segons el contracte, la firma es va comprometre a proporcionar al bloc de 27 països 180 milions de dosis en el segon trimestre, d’abril a juny, per a un total de 300 milions de vacunes del desembre al juny.