A nivell mundial

El president del Perú afirma que hi ha estafadors oferint vacunes falsificades

  • Empresaris del país demanen poder comprar dosis per immunitzar empleats i familiars

El president del Perú afirma que hi ha estafadors oferint vacunes falsificades
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Perú, Francisco Sagasti, va afirmar aquest dijous que hi ha estafadors que estan traficant a nivell mundial amb lots de vacunes falsificades contra la Covid-19, segons informa EFE.

Durant una visita de treball a la ciutat de Rioja, a la regió amazònica de San Martín, Sagasti va assegurar que «no hi ha en aquest moment al món compradors privats de vacunes que les estiguin administrant directament». «Aquesta situació no existeix. El que existeixen són estafadors, persones inescrupoloses que estan traficant amb vacunes falsificades», va emfatitzar.

Polèmica al Perú

El governant es va pronunciar sobre aquest tema després de la polèmica que s’ha desencadenat al seu país davant la petició d’alguns empresaris perquè se’ls permeti comprar lots de vacunes per immunitzar els seus empleats i persones del seu entorn.

L’Executiu ha ratificat que, per ara, les compres de les vacunes es faran només a nivell del Govern, perquè gairebé tots els laboratoris negocien directament amb els Estats i encara existeixen limitacions per accedir a les dosis davant la gran demanda mundial.

Alguns sectors reclamen que es permeti la importació privada davant el suposat «fracàs» de l’Estat a procurar les dosis necessàries per vacunar els peruans, tot i que el Govern ha anunciat que, de moment, ja té contractes amb diversos laboratoris per rebre 48 milions de vacunes.

Vacunes ja contractades

El Perú ha tancat contractes per rebre 20 milions de dosis de Pfizer, 14 milions d’AstraZeneca i 13,2 milions de la iniciativa Covax Facility.

A més, té un acord de compra d’un total de 38 milions de dosis de Sinopharm, de les qual ja n’ha rebut un milió, i ha manifestat el seu interès a comprar les vacunes d’altres laboratoris, entre els que apareixen Johnson & Johnson i Galameya.

La campanya de vacunació va començar fa tres setmanes al país, amb l’aplicació als equips sanitaris del primer lot de dosis del laboratori xinès Sinopharm, a les quals se sumarà un primer lot de 250.000 dosis enviades aquest dimecres per Pfizer.

Lots garantits

Al respecte, Sagasti va dir que el Govern de Transició que presideix des del novembre passat ha treballat durament per aconseguir les vacunes i «en poc temps» ha garantit «48 milions de dosis a disposició per al 2021 i, si fos necessari, més enllà».

«Continuem amb les negociacions per tenir més dosis i assegurar que cap ciutadà es quedi sense vacunar», va remarcar abans de dir que no depèn de la seva gestió definir les dates d’arribada de les dosis, sinó de la capacitat de producció dels laboratoris.

Va afegir que, en aquest sentit, es farà tot el possible per assegurar un flux continu de vacunes que permeti complir amb el calendari de vacunació, que planteja immunitzar uns 25 milions de peruans i que ja començarà a aplicar-se als adults grans.

Vacunació a la gent gran

Sobre aquest punt, la presidenta del Consell de Ministres, Violeta Bermúdez, va anunciar que les persones grans començaran a ser vacunades a partir d’aquest dilluns amb les primeres vacunes que ha enviat Pfizer.

Va reiterar que aquesta farmacèutica continuarà remetent lots setmanals de 50.000 dosis fins a arribar a les 250.000 durant aquest mes, després de la qual cosa n’enviarà 800.000 a l’abril i aniran incrementant aquesta quantitat mes a mes fins a completar els 20 milions adquirits. «Avui i demà l’equip encarregat de la logística i de la planificació està fent els últims ajustos per a la seva distribució i aplicació», va indicar Bermúdez.

Logística completa

Notícies relacionades

Malgrat el que va indicar la primera ministra, el viceministre de Salut, Percy Minaya, va assegurar que la vacunació a les persones grans començarà aquest dissabte, ja que «la logística d’aquesta vacuna (de Pfizer) té les seves complexitats», tant per la cadena de fred que s’ha de mantenir així com per la quantitat que conté cada flascó. «Nosaltres estem llestos per sortir immediatament i aquest és el nostre deure com funcionaris», va remarcar Minaya al Cana N de televisió després d’assenyalar que es farà «una operació de treball en paral·lel» per cobrir les persones grans juntament amb el personal de primera línia de les Forces Armades i la Policia.

Minaya va assegurar que «falta molt poquet» per completar la vacunació de tot el personal sanitari de primera línia d’atenció i ja s’apliquen les dosis als treballadors d’altres àrees tècniques i administratives de la sanitat perquè puguin «sortir al camp i fer aquestes activitats que es desplegaran a nivell nacional».