Reacció al cop d’Estat
Continuen les protestes a Birmània entre condemnes per la repressió
La resposta violenta dels militars ha causat fins al moment 54 morts documentats

Manifestants a diverses ciutats de Birmània han pres els carrers aquest divendres en una nova jornada de protestes contra el cop d’Estat malgrat la sagnant repressió policial, que ja ha deixat més de 50 morts, segons informa EFE.
Les protestes se celebren avui a Rangun, la ciutat més gran del país, Mandalay, Monywa, Myingyan i Bagan, després que només dimecres les forces de seguretat matessin amb munició real almenys 38 manifestants, en la jornada més sagnant des del cop d’Estat de l’1 de febrer.
Centenars de persones es manifestaven aquest matí pels carrers de Mandalay, la segona ciutat del país, vestits amb cascos blancs i rudimentaris escuts sense que de moment s’hagi produït la intervenció de les forces de seguretat.
Al districte Thaketa de Rangun, els manifestants han sigut dispersats amb granades atordidores per la policia però s’han tornat a reagrupar per seguir amb la protesta en contra de la junta militar.
A la capital, Naypyidaw, on s’han produït detencions a gran escala, la protesta d’avui s’ha reduït a un petit grup d’unes 30 persones que s’han dispersat quan ha aparegut la Policia, ha informat el mitjà local ‘Frontier Myanmar’.
La ferotge repressió de les manifestacions contra el cop d’Estat a Birmània ha causat fins al moment 54 morts, tots, assassinats per les forces militars i policials, segons l’Oficina de Drets Humans de l’ONU. Aquests són únicament els casos que s’han pogut documentar i és probable que les baixes entre els manifestants siguin considerablement més altes, va reconèixer el mateix organisme.
L’alta comissionada per als Drets Humans, Michelle Bachelet, va qualificar d’«absolutament avorrible que les forces de seguretat estiguin disparant munició contra els manifestants pacífics». Per la seva banda, el ministre d’Exteriors de Singapur, Vivian Balakrishnan, ha dit avui que és una «vergonya nacional» per a les forces armades de Birmània utilitzar armes contra la seva pròpia població. «L’ús de la força letal contra civils desarmats és inexcusable sota qualsevol circumstància. La prioritat més immediata és fer un pas enrere en una situació que es deteriora ràpidament», ha explicat el ministre durant una sessió parlamentària, segons ha recollit el canal local Channel News Asia. Les valoracions del Govern de Singapur tenen especial pes per les fortes inversions d’empreses de la ciutat estat a Birmània.
Enmig d’una onada de condemnes, el Consell de Seguretat de l’ONU té previst abordar aquest divendres, en una videoconferència a porta tancada, la situació al país, segons ha anunciat la presidència de torn de l’òrgan, que ocupen els Estats Units.
Les protestes pacífiques que se celebren arreu del país des de fa setmanes formen part del moviment de desobediència civil sorgit contra l’Exèrcit, que va aconseguir el poder després de detenir part del Govern electe, inclosa la líder i nobel de la pau, Aung San Suu Kyi.
Els manifestants exigeixen als militars, que van governar el país amb puny de ferro de manera ininterrompuda entre el 1962 i el 2011, que permeti el retorn a la democràcia i reconegui els resultats de les eleccions del novembre passat, en què va arrasar el partit de Suu Kyi, com ja va fer el 2015.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- El nou pontificat El nord-americà Lleó XIV, un Papa per bastir ponts al diàleg
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Obertura de diligències La Fiscalia Europea investiga per malversació el supercomputador quàntic de Barcelona impulsat per Sánchez
- Enginyeria genètica Els creadors dels llops gegants de Joc de Trons afirmen que són a prop de «tornar a la vida» els tigres de Tasmània
- Genealogia ¿Qui era la mare del nou Papa, Lleó XIV? Així era Mildred Martínez
- Habemus Papam Qui és el nou Papa? Així és Robert Francis Prevost, elegit nou Pontífex Lleó XIV