Partit Nacional escocès

Sturgeon respon avui a la comissió que investiga si va mentir per perjudicar el seu rival Alex Saldmon

  • Està acusada d’haver mentit al Parlament escocès en la investigació per l’acusació d’abús sexual contra el seu predecessor

  • La batalla interna a la formació es produeix a dos mesos d’unes eleccions crucials per a Escòcia.

  • Nous documents qüestionen la versió dels fets que fins ara ha mantingut Sturgeon

Sturgeon respon avui a la comissió que investiga si va mentir per perjudicar el seu rival Alex Saldmon
2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La guerra civil en la qual estan embrancades les dues màximes figures del Partit Nacional Escocès (SNP) posa en perill el projecte d’una Escòcia independent. La ministra principal, Nicola Sturgeon, s’enfronta a un possible vot de censura i peticions de dimissió a dos mesos d’unes eleccions crucials per a l’independentisme. Qui ha sigut la seva gran impulsora com a ministra principal i líder de l’SNP, haurà de respondre avui a les acusacions d’haver interferit i mentit al Parlament Escocès en la fallida investigació portada a terme contra el seu predecessor, l’exdirigent Alex Salmond, per assetjament sexual.

La justícia va declarar l’any passat innocent Salmond, que es considera víctima d’un complot polític, encapçalat per la que durant anys va ser la seva deixebla i protegida. Sturgeon nega en rodó les acusacions i avui defensarà el seu comportament davant la comissió de diputats escocesos que investiga el fiasco, en una compareixença de la qual depèn el seu futur polític. Nous documents revelats en els últims dies qüestionen la versió de la ministra principal i han portat a demanar la seva dimissió. El drama entre els dos dirigents més importants que ha tingut l’SNP amenaça el projecte d’un segon referèndum d’independència.

La disputa va arrencar al gener del 2018 quan dues dones, empleades del Govern escocès, van acusar Salmond d’assetjament sexual. Es va obrir una investigació oficial, que va ser declarada un any més tard il·legal i tendenciosa pel tribunal que jutjava la demanda. El veredicte va obligar a indemnitzar Salmond amb 500.000 lliures (579.000 euros). La comissió parlamentària que ara revisa els errors comesos havia demanat sense èxit en dues ocasions els informes del consell jurídic que va rebre al seu dia el Govern i que només van ser facilitats després de l’amenaça d’una moció de censura. Una ocultació intencionada ja que, malgrat que els assessors legals van advertir que el Govern perdria la demanda contra Salmond, Sturgeon va decidir seguir endavant.

 Violació del codi ministerial

Notícies relacionades

La ministra principal haurà de respondre també sobre la celebració d’una reunió el març del 2018, durant la qual hauria sigut informada per primera vegada de les acusacions contra Salmond. Ella va afirmar al Parlament haver sigut advertida alguns dies més tard. La passada setmana, Salmond, que durant més de 20 anys va ser l’home més influent d’Escòcia, va estar declarant davant el mateix comitè durant sis hores i va dir no tenir «cap dubte que la ministra principal ha violat el codi de conducta ministerial». Si aquesta és la conclusió final, com també creuen els conservadors escocesos, la posició de Sturgeon, que governa en minoria, és insostenible.

La crisi interna arriba al seu apogeu amb els sondejos vaticinant una victòria aclaparadora per majoria de l’SNP en les eleccions autonòmiques del pròxim 6 de maig. Un triomf que havia de ser el motor per reclamar un nou referèndum d’independència al primer ministre britànic, Boris Johnson, qui deu estar fregant-se les mans.