judici a Escòcia

Salmond declarat innocent de les acusacions d'abusos sexuals a nou dones

L'exministre principal d'Escòcia sempre va negar les acusacions i va afirmar que van ser relacions consentides

L'antecessor de Nicola Sturgeon manté que rere les imputacions hi ha hagut motius polítics

zentauroepp52897187 alex salmond pauses as he speaks to the media as he leaves t200323173722

zentauroepp52897187 alex salmond pauses as he speaks to the media as he leaves t200323173722 / Andrew Milligan

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

L’exministre principal d’Escòcia, Alex Salmond, ha sigut declarat innocent dels càrrecs d’abusos sexuals contra nou dones pels quals estava sent jutjat a Edimburg. El jurat popular ha absolt l’antic líder del Partit Nacional Escocès (SNP) de les 12 agressions sexuals a què s’enfrontava i ha considerat no provada (not proven) l’acusació d’intent de violació. Aquesta figura jurídica, exclusiva de la legislació a Escòcia, significa que el jurat no està convençut de la innocència de l’acusat, fins i tot pot pensar el contrari, però no té prou proves per condemnar-lo.

Comportament ‘inapropiat’

Durant el judici, Salmond, de 65 anys, es va declarar innocent, tot i que va admetre haver mantingut relacions sexuals amb diverses dones joves al seu servei en la residència oficial d’Edimburg, segons va dir, per consentiment mutu. Aquestes trobades van tenir lloc quan tenia el màxim poder a Escòcia. Un comportament que ell mateix va qualificar d’«inapropiat»,  però no il·legal. L’exlíder de l’SNP va declarar davant del jurat que les al·legacions en contra seu eren «una invenció deliberada per motius polítics» o «exageracions» de les demandants. 

Salmond mai va aclarir quins eren exactament aquests motius, però instants després de conèixer-se la sentència ha donat a entendre que, per la seva part, l’assumpte no és quedarà aquí. «Com molts de vostès saben» (ha declarat referint-se als periodistes que han seguit el procés), «hauria volgut mostrar una prova en aquest judici, però per diverses raons no va ser possible. En algun moment aquesta informació, aquests fets i aquesta prova veurà la llum del dia».  Els seus advocats creuen que les dones que van presentar l’acusació s’havien posat d’acord abans de parlar amb la policia i presentar queixes i denúncies. Aquesta coordinació, d’acord amb la defensa, es va deure a motius polítics.  

Divisió i enfrontament

Notícies relacionades

Les acusacions i el processament de Salmond ha dividit profundament l’SNP en el pla polític, però també en el personal. L’actual líder, Nicola Sturgeon, va ser durant 10 anys la número dos de Salmond. Tots dos eren estrets col·legues polítics i també bons amics. La transició de poder es va fer sense traumes, però aquest procés ha fet que esclatés una guerra interna en el partit, amb defensors de Salmond d’una banda i de Sturgeon per l’altra.

De moment l’atenció d’Escòcia i els seus dirigents, com la de la resta del món, està posada en l’actual pandèmia. En el futur, no obstant, Salmond provarà sens dubte de rentar la seva imatge, restaurar la seva reputació perjudicada i retornar a la vida política, si és possible. De moment demanarà el reingrés a l’SNP, del qual havia dimitit l’agost del 2018 quan va esclatar l’escàndol.     

Temes:

Escòcia