Crisi sanitària global

Indonèsia aprova un dels primers models privats de vacunació de Covid del món

Les empreses podran comprar dosis a l’Estat per posar-les al seu personal

Indonèsia aprova un dels primers models privats de vacunació de Covid del món
2
Es llegeix en minuts

Indonèsia ha autoritzat un dels primers models de vacunació privats del món perquè s’executi juntament amb el seu programa nacional. Aquest model, segons informa Reuters, contempla que les empreses puguin comprar vacunes adquirides per l’Estat per posar-les al seu personal al país més gran del sud-est asiàtic. La iniciativa, aprovada per un reglament governamental, ha generat crítiques d’experts en salut que adverteixen que podria agreujar la inequitat.

El quart país més poblat del món ha llançat un ambiciós programa per vacunar 181,5 milions de persones de forma gratuïta en aproximadament un any, però les empreses han estat pressionant per poder vacunar el personal més ràpid per obrir l’economia.

El reglament estipula que les empreses poden comprar vacunes i posar-les al personal i les seves famílies de forma gratuïta als centres de salut privats amb vacunes distribuïdes per l’empresa farmacèutica estatal Bio Farma. Les vacunes utilitzades han de ser diferents de les administrades actualment, que inclou Sinovac Biotech de la Xina i pretén incloure les dosis d’AstraZeneca i Novavax.

En fase de preparatius

«El pla no pot pertorbar el desplegament que està realitzant actualment el Govern», ha declarat Siti Nadia Tarmizi, un alt funcionari del Ministeri de Salut en una conferència de premsa en què va puntualitzar que encara queden preparatius abans que es pugui portar a terme.

Un funcionari de Bio Farma va dir en la conferència de premsa que estava en converses amb Moderna Inc per obtenir vacunes per al pla privat, l’endemà que un ministre digués que s’havien preparat dos milions de dosis de la vacuna Sinopharm de la Xina. Les vacunes per als dos programes requereixen una aprovació per a ús d’emergència emesa per l’agència d’aliments i medicaments del país. El preu màxim de les vacunes el decidirà el ministre de Salut, segons el reglament.

Notícies relacionades

Olivia Herlinda, directora de polítiques del Centre per a la Iniciativa de Desenvolupament Estratègic d’Indonèsia, una oenagé de l’àmbit de salut pública, ha assegurat que l’esquema podria córrer el risc de corrupció i comercialització i que s’ha produït quan les vacunes continuen sent escasses.

«La vacunació privada corre el risc de perdre l’objectiu i obrir un desequilibri en l’accés a les vacunes per a alguns grups», va dir. El Govern ha negat els riscos de la comercialització i va dir que treballaria amb l’agència antirobatori del país durant el desplegament de l’operació.