Xarxes socials

Facebook bloqueja durant diverses hores els comptes de dues figures de l’extrema dreta francesa

  • La decisió de la xarxa social estaria relacionada amb diversos missatges de recolzament al moviment ultradretà i xenòfob Génération Identitaire

  • Facebook va suspendre durant diverses hores els comptes de Jordan Bardella, vicepresident de la formació Reagrupament Nacional (RN), i de Marion Maréchal-Le Pen, neboda de Marine Le Pen i exdiputada ultradretana

An illustration picture taken in London on December 18  2020 shows the logos of Google  Apple  Facebook  Amazon and Microsoft displayed on a mobile phone with an EU flag displayed in the background  - The European Union on December 15 unveiled tough draft rules targeting tech giants like Google  Amazon and Facebook  whose power Brussels sees as a threat to competition and even democracy  (Photo by JUSTIN TALLIS   AFP)

An illustration picture taken in London on December 18 2020 shows the logos of Google Apple Facebook Amazon and Microsoft displayed on a mobile phone with an EU flag displayed in the background - The European Union on December 15 unveiled tough draft rules targeting tech giants like Google Amazon and Facebook whose power Brussels sees as a threat to competition and even democracy (Photo by JUSTIN TALLIS AFP) / JUSTIN TALLIS

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Aquest diumenge Facebook va exasperar l’extrema dreta francesa. El gegant nord-americà va bloquejar de manera temporal els comptes de Jordan Bardella, vicepresident de la formació Reagrupament Nacional (RN), i de Marion Maréchal-Le Pen, neboda de Marine Le Pen i exdiputada ultradretana. Tots dos haurien publicat missatges de recolzament al moviment Génération Indentitaire, grupuscle ultra la dissolució del qual ha sol·licitat el Ministeri d’Interior.

«Facebook m’ha bloquejat la pàgina, ja no puc publicar-hi res. Els GAFAM [Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft] es dediquen a la censura ideològica i política fora de qualsevol marc judicial», va dir Marion Maréchal-Le Pen a través de Twitter. En la mateixa línia, Jordan Bardella va fer pública la seva indignació: «¡Facebook s’arroga el dret de suprimir-me les publicacions defensant la llibertat d’expressió i denunciant la deriva lliberticida del Govern! ¿Arribant fins i tot a la censura directa de la meva pàgina sense cap recurs possible?»

Abans de procedir a suspendre els seus perfils, la xarxa social hauria advertit als interessats: «La seva pàgina està a punt de ser despublicada [...] està subjecta a una difusió limitada i a altres restriccions a causa de repetides infraccions de les normes de la comunitat». El número dos de la formació ultraconservadora hauria utilitzat el seu perfil per difondre un comunicat del seu partit denunciant «la deriva lliberticida del Govern» en la seva decisió d’il·legalitzar el grup ultradretà i xenòfob Génération Identitaire. Per la seva banda, l’exdiputada ultra i directora de l’Institut Superior de Sociologia, Economia i Política (ISSEP) hauria compartit una petició contra la iniciativa governamental. Després de l’advertència, Facebook va bloquejar temporalment els seus comptes. 

«La llibertat d’expressió [...] sota tutela»

«La llibertat d’expressió [...] sota tutela»«Una censura pura i simple», estima Jordan Bardell, interrogat pel diari Le Figaro. «No he publicat res que pugui prestar-se a la polèmica [...] Les xarxes socials s’han atorgat el dret de controlar el discurs públic. Després de censurar el president dels Estats Units, ja no tenen límits», continua el vicepresident d’RN, insistint en l’avanç d’«un clima» en què «la llibertat d’expressió» és posada «sota tutela».

Després de diverses hores de suspensió, suficients per aixecar controvèrsia, Facebook va fer marxa enrere sense oferir cap detall ni explicació sobre la contradicció del seu arbitratge. «Descobreixo que la meva pàgina acaba de ser desbloquejada tot i que les restriccions estaven previstes per a diversos dies. ¿S’hauran adonat els censors que són darrere de les plataformes que estan anant massa lluny?», va escriure amb cert sarcasme Marion Maréchal-Le Pen al seu perfil.

Notícies relacionades

La decisió de Facebook recorda inevitablement el bloqueig permanent del compte de Donald Trump a Twitter. En aquell temps, Marine Le Pen, ferma defensora del president nord-americà, no va dubtar a criticar la mesura: «La suspensió del compte de Trump, la purga dels gegants digitals contra els seus partidaris, hauria d’indignar qualsevol ciutadà compromès amb la democràcia. ¿On pararà aquest control de la dissidència? ¿Qui, demà, serà esborrat digitalment sense possibilitat de defensar-se?». Tal interrogant apareix avui com un presagi sobre el seu propi futur i el de la seva família política.

Al marge de les xarxes socials, aquest mateix dissabte, entre 1.500 i 2.000 simpatitzants del moviment Génération Identitaire es van donar cita a París per protestar contra la seva eventual dissolució. Si bé la formació untraconservadora no va participar oficialment en la manifestació, el comunicat del partit difós a través de Facebook apareix com un indiscutible missatge de recolzament.