Hivern europeu

El nord d’Europa afronta una onada de fred que deixarà importants nevades

  • Els Països Baixos viuen la primera tempesta de neu des del 2010

  • Alemanya registra fins a 40 centímetres de neu

2
Es llegeix en minuts

Un front fred travessa el nord d’Europa. Diumenge es van produir forts nevades als Països Baixos i una part d’Alemanya i Bèlgica, que han pertorbat el trànsit ferroviari, aeri i rodat. El Regne Unit també es preparava per a l’arribada d’aquesta tempesta que els meteoròlegs holandesos han batejat com a Darcy, que ve acompanyada amb vents de fins a 90 quilòmetres per hora.

Els habitants de les ciutats holandeses i alemanyes van sortir al carrer amb els seus trineus i a jugar amb la neu malgrat temperatures de -5 °C. L’agència meteorològica holandesa KNMI va emetre una rara alerta «codi vermell» diumenge per al conjunt del país on ha caigut la primera tempesta de neu en més de 10 anys. «És la primera tempesta de neu des de fa molt: l’última [...] va tenir lloc el gener del 2010», segons el portal de previsions meteorològiques Weer.nl. El Govern dels Països Baixos va tancar diversos dies els centres de detecció del coronavirus a causa de les condicions climatològiques, que anuncien temperatures sota zero durant 10 dies.

Desenes de vols van ser anul·lats o retardats a l’aeroport de Schiphol d’Amsterdam, mentre que el d’Eindhoven (al sud del país) va ser tancat. Així mateix, es va suspendre el trànsit ferroviari i els tramvies a Amsterdam. Un d’ells va descarrilar a la Haia a causa de la neu, segons va constatar un periodista de l’AFP. Pràcticament tot el país estava cobert per una capa de fins a 10 centímetres d’espessor diumenge, segons la cadena de televisió pública NOS. Les autoritats holandeses d’infraestructures aconsellen els automobilistes que evitin els desplaçaments. Els partits de futbol de la primera divisió també van ser cancel·lats, així com un partit de la Bundesliga alemanya.

La resta de països

A Alemanya, les nevades van pertorbar la circulació de trens a Renània Nord-Wesfalia (a l’oest), la regió més poblada del país amb 18 milions d’habitants, així com el trànsit ferroviari procedent d’Hamburg (al nord). La nevada, de fins a 30 centímetres en alguns llocs, també va causar importants pertorbacions en el trànsit rodat. Des de dissabte a la tarda s’havien registrat 222 accidents, segons un portaveu de la policia. Una part d’una autopista de Renània Nord-Wesfalia va quedar tancada després de transformar-se en una pista de patinatge gegant. El servei meteorològic DWD va anunciar més neu per a la matinada de dilluns, que podria arribar en algunes parts fins als 40 centímetres.

Notícies relacionades

A la veïna Bèlgica, també coberta d’una fina capa de neu, s’espera un fort descens de les temperatures aquesta setmana, que s’acostaran als rècords batuts el 2018. S’espera que a Brussel·les s’arribi a -9º C durant la nit de dilluns.

Al Regne Unit, les autoritats van emetre una alerta taronja per al sud-est d’Anglaterra a causa dels bloquejos que pot causar la neu i les pertorbacions del transport rodat, ferroviari i aeri. Els centres de diagnòstic de Covid a dos comtats de l’est d’Anglaterra també van tancar pel mal temps, segons la BBC.