Crisi italiana

Draghi aconsegueix una àmplia majoria per formar Govern a Itàlia

Tant la Lliga com l’M5S han transmès el seu recolzament al futur Executiu liderat per l’expresident del Banc Central Europeu

4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

L’economista Mario Draghi, encarregat de formar un Govern a Itàlia, ha aconseguit sumar una àmplia majoria després d’aconseguir el recolzament dels decisius Moviment 5 Estrelles (M5S) i la ultradretana Lliga i ara haurà de trobar la manera de fer conviure unes forces polítiques tan heterogènies.

Després d’assegurar-se el suport de tots els partits, a excepció de l’ultradretà Germans d’Itàlia, a Mario Draghi li faltava conèixer la posició de l’M5S i la Lliga, els partits amb més representació parlamentària i que eren determinants per aconseguir una majoria.

Per sorpresa, les inicials posicions reticents o fins i tot negatives de les dues formacions a un Govern dirigit per l’expresident del Banc Central Europeu (BCE) s’han dissipat dissabte amb sengles declaracions de recolzament gairebé total a Draghi, a qui el cap de l’Estat, Sergio Mattarella, ha encomanat la tasca de formar Govern després del fracàs polític per solucionar la crisi oberta quan Matteo Renzi es va retirar de la coalició governamental.

Recolzament sense condicions de Salvini

Recolzament sense condicions de SalviniEl líder de la Lliga, Matteo Salvini, ha sigut el primer que s’ha reunit avui amb Draghi als salons de la Cambra dels diputats i, després de mitja hora de diàleg, l’ultradretà s’ha convertit en un fervent admirador del projecte de Draghi a l’assegurar que tenien molts punts en comú sobre «desenvolupament, empreses i creixement» per a «una Itàlia que ha de tornar a posar-se en marxa».

Salvini fins i tot ha assegurat que recolzaven sense condicions el projecte de Draghi. «No posem condicions, d’altres ho fan, nosaltres no. No hem parlat de persones, ni d’idees ni moviments. És un moment en què pel bé del país s’han de superar els interessos personals i els partidismes», ha afegit.

El líder sobiranista també va voler sacsejar-se la fama d’antieuropeista i respecte a la milionària partida del Fons de Recuperació europeu ha remarcat: «Prefereixo ser a l’habitació on es decideix com s’utilitzen els diners dels nostres fills que a fora».

Reaparició de Grillo

També l’M5S, que s’havia mostrat molt dividit sobre l’oportunitat d’entrar a l’Executiu de Mario Draghi, ha aparegut dissabte compacte i disposat a formar part del Govern. I per evitar que el moviment s’esquerdi ha reaparegut el fundador d’aquesta formació, l’humorista Beppe Grillo, desaparegut de l’escena política des de fa temps.

Tot i que Grillo ha participat en la reunió amb Draghi, no ha comparegut davant la premsa i ha sigut el cap polític de l’M5S, Vito Crimi, l’encarregat d’anunciar la disponibilitat de la formació amb més representació parlamentària, tot i que matisant que prendran una decisió definitiva la setmana vinent quan se sàpiga el programa de Govern.

Crimi ha indicat a l’expresident del BCE que el pròxim Govern s’haurà de basar en l’experiència del passat Executiu, format per l’M5S, el Partit Demòcrata, Lliures i Iguals (LeU) i Itàlia Viva. «És sobre aquesta base que s’ha de formar aquest Govern, solidari, europeista i ambientalista», ha dit Crimi. A més, ha garantit «lleialtat» si es forma el nou Executiu i ha demanat «una majoria política sòlida que pugui sostenir un Govern sòlid».

El cap polític dels grillini ha recordat que no obliden els actes que van portar a la caiguda de l’Executiu, amb referència a Renzi, però que estan preparats «per superar això per l’interès del país».

Per a aquesta reunió, l’M5S va mobilitzar tota ‘la família’ i abans de dialogar amb Draghi es van reunir per unificar posicions Grillo, que havia desaparegut de l’escena política fa ja més de dos anys; Davide Casaleggio, fill de l’altre fundador del moviment, Gianroberto; i Giuseppe Conte, actual president del Govern en funcions i que aquest dijous va anunciar que continuarà ajudant l’M5S. La imatge del dia ha sigut la de Grillo, còmic i agitador social que va fundar el partit el 2009, de nou als salons del poder establert a la dreta de Mario Draghi.

La difícil segona volta

Amb la reunió amb la Lliga i l’M5S, l’exnúmero u del BCE ha acabat la seva primera ronda de consultes i dilluns es reunirà amb els representants socials i sindicats. Després hi haurà una segona ronda ràpida de converses amb els partits, que es preveu més difícil, ja que haurà de formar el seu equip de Govern bé només amb tecnòcrates, bé incloent també figures polítiques.

Serà llavors quan els partits, que en aquesta primera ronda han decidit que no els convenia quedar-se fora del Govern, començaran a plantejar les seves condicions.

El secretari del Partit Demòcrata (PD, centreesquerra), Nicola Zingaretti, ja va dir per exemple que «PD i Lliga són incompatibles» i va afegir que «correspondrà (decidir) al primer ministre encarregat construir la majoria». Aquesta postura està en línia amb el que han opinat els progressistes de Lliures i Iguals.

Notícies relacionades

Salvini, que havia assegurat que no posarien condicions després de les consultes, ja ha posat caducitat al nou Executiu per anar al més aviat possible a votar.

Gairebé tots els partits advoquen per un Executiu mixt, per la qual cosa Draghi tindrà la difícil missió de gestionar el pes dels partits en la majoria.