Tensió a Rússia

Navalni compareix aquest dimarts davant del jutge

L’oenagé de l’activista, que s’enfronta a una pena de presó, crida a sortir al carrer

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

De nou, carrers tancats, restriccions al moviment per als vianants i agents de policia a tot arreu. El Tribunal Municipal de Moscou examina aquest dimarts la demanda del Servei Federal de Serveis Penitenciaris (SFSP) contra el bloguer anticorrupció Aleksei Navalni, que acusa de violar els termes de la seva llibertat condicional durant la seva estada hospitalària a Alemanya després de ser enverinat a l’estiu. Coincidint amb la vista judicial, elFondo contra la Corrupció, l’oenagé fundada per l’activista, ha convocat els seus partidaris a sortir de nou al carrer per exigir l’excarceració.

Notícies relacionades

Navalni podria ser condemnat a complir a la presó una sentència de presó dictada el 2014 per un altre tribunal rus i que havia sigut suspesa. La fiscalia ja havia anunciat aquest dilluns que recolzava la querella plantejada pel servei penitenciari rus. En cas que el jutge acabi donant-los la raó, el bloguer estaria fora de circulació durant els pròxims dos anys, un període que es preveu de gran efervescència a Rússia, ja que el mes de setembre està prevista la celebració d’eleccions legislatives. El Tribunal Europeu de Drets Humans va dictaminar el 2017 que el judici a l’opositor no havia sigut «just».

Concentració de partidaris

Malgrat el desplegament policial, els partidaris de Navalni ja s’estaven concentrant des de primera hora del matí als barris pròxims a la seu judicial. Els mitjans independents ja han informat de les primeres detencions. En l’última mobilització dels simpatitzants de Navalni que va tenir lloc diumenge, més de 5.600 persones van ser arrestades, una xifra rècord. Dijous està prevista l’arribada de l’alt representant europeu per a la política exterior, Josep Borrell, que ja ha expressat a les autoritats russes el seu desig de reunir-se amb el bloguer.