Crisi sanitària global

Johnson diu que la variant britànica sembla ser «més mortífera»

  • L’assessor científic del Govern de Londres apunta que podria ser un 30% més letal, i entre un 30% i un 70% més contagiosa

  • L’OMS considera que la major mortalitat es podria deure a la sobrecàrrega del sistema sanitari

Johnson diu que la variant britànica sembla ser «més mortífera»
2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La nova variant britànica de coronavirus està associada a una «major mortalitat», segons ha anunciat aquest divendres el primer ministre Boris Johnson.

«Ens han informat avui que a més de transmetre’s més ràpidament també sembla ara que algunes proves apunten que la nova variant que va ser identificada per primera vegada a Londres i el sud-est d’Anglaterra pot estar associada amb una mortalitat més gran», va anunciar en una conferència de premsa sobre la marxa de la pandèmia.

D’acord amb l’assessor científic del Govern, Patrick Wallace, la variant podria ser un 30% més letal que el virus original i entre un 30% i un 70% més contagiosa. Wallace va indicar que les proves d’aquesta mortalitat més gran no són contundents i no s’han detectat entre els ingressats en hospitals, però si sobre el total de casos positius.

A tall d’exemple va parlar d’homes d’entre 60 i 70 anys. Amb la soca original 10 de cada 1.000 contagiats perdien la vida, amb la soca britànica aquesta xifra s’elevaria a 13 i 14. Wallace va afirmar que hi ha indicis que les vacunes són efectives amb aquesta nova variant. Hi ha en canvi dubtes de l’eficàcia de les vacunes en les variants de Sud-àfrica i el Brasil.

L’OMS apunta a la pressió hospitalària

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha considerat, en canvi, que la major mortalitat associada a la variant britànica es podria deure a la sobrecàrrega del sistema sanitari. «Si la variant és més contagiosa, hi ha més casos i llavors hi ha més persones hospitalitzades. Si hi ha més hospitalitzats i els sistemes estan sobrecarregats es produeixen més morts perquè els metges estan sobrepassats», ha justificat en roda de premsa Maria Van Kerkhove, epidemiòloga de l’OMS.

Notícies relacionades

La dirigent de l’OMS ha precisat que, tot i que els experts de l’organisme sanitari internacional no han pogut avaluar encara la nova informació aportada pel primer ministre britànic, de moment no s’ha trobat evidència científica que aquesta variant elevi la mortalitat.

«Fins ara, i encara esperem la informació del Regne Unit, no veiem que la malaltia sigui més greu, però si infectes més gent, més gent arriba a estar greu i mor», ha afegit al respecte el director d’Emergències Sanitàries de l’OMS, Mike Ryan, qui ha insistit en la importància de frenar els contagis per protegir els sistemes de salut.