Conflicte

Google amenaça de desactivar les recerques a Austràlia per la llei de premsa

La tecnològica s’enfronta al país oceànic pel pagament a la premsa per publicar els seus continguts

Google amenaça de desactivar les recerques a Austràlia per la llei de premsa
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Google va amenaçar aquest divendres de desactivar la funció de cerca a Austràlia si el Parlament de Canberra aprova una llei que l’obligaria, igual com a Facebook i altres grans tecnològiques, a pagar als mitjans locals per publicar els seus continguts.

Segons el projecte, que es va presentar el mes passat davant el Parlament de Canberra, el Govern designarà un mitjancer per determinar la suma a pagar per la contraprestació dels continguts que publiquen les plataformes d’internet en cas que no s’arribi a un acord mitjançant una negociació entre les parts.

«Si aquesta versió del codi es converteix en llei, no ens donaria cap altra opció que aturar la disponibilitat de Google Search (Recerca de Google) disponible a Austràlia», va dir la directora gerent de Google Austràlia, Mel Silva, en una compareixença virtual davant un comitè del Senat que analitza la proposta de llei.

Silva va recalcar que aquesta opció es donaria «en el pitjor escenari», a l’insistir que per a Google la proposta legislativa «crearia un risc immanejable per als nostres negocis en una economia digital. No és compatible amb la manera com operen els motors de recerques».

Després de conèixer-se l’amenaça de Google, el primer ministre australià, Scott Morrison, va dir als periodistes a Brisbrane que el Parlament i el Govern de Canberra determinen les regles de joc i «si es vol treballar amb elles, a Austràlia, ets benvingut, però nosaltres no responem a amenaces».

El comitè del Senat té previst entregar el 12 de febrer el seu informe d’aquest projecte de llei, que ha sigut criticat pel creador de la World Wide Web, el britànic Tim Berners-Lee, que va dir que pot contravenir «els principis de la web al requerir el pagament per enllaçar certs continguts en línia».

Per la seva banda, els alts representants comercials del Govern nord-americà Daniel Bahar i Karl Ehlers van instar a Canberra a «suspendre» els seus plans de tirar endavant aquest projecte a l’expressar que pot generar preocupació «entorn de les obligacions comercials internacionals d’Austràlia», segons van escriure una carta al comitè.

Notícies relacionades

La proposta, que pretén protegir els mitjans locals, respon a les recomanacions de la Comissió Australiana de Competència i Consum plasmades el desembre del 2019 en un informe sobre l’impacte dels cercadors i les xarxes socials al mercat publicitari i dels mitjans.

A la vigília, Google va arribar a un acord amb els editors de diaris francesos sobre un sistema per remunerar-los per la publicació dels seus continguts, cosa que posa fi a un contenciós de mesos que havia arribat als tribunals.