Lluita contra la Covid-19

França exigirà una prova PCR negativa a tots els viatgers europeus

  • S’haurà de presentar un test PCR negatiu realitzat 72 hores abans de l’arribada

  • El Govern no descarta un nou confinament davant l’amenaça de la variant britànica

French President Emmanuel Macron  wearing a protective face mask  scratches his brow as he talks to the media with Portugal s Prime Minister Antonio Costa (not seen) before a meeting at the Elysee Palace in Paris  France  December 16  2020  Picture taken December 16  2020  REUTERS Gonzalo Fuentes

French President Emmanuel Macron wearing a protective face mask scratches his brow as he talks to the media with Portugal s Prime Minister Antonio Costa (not seen) before a meeting at the Elysee Palace in Paris France December 16 2020 Picture taken December 16 2020 REUTERS Gonzalo Fuentes / GONZALO FUENTES

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Amb més de 22.800 nous positius en les últimes 24 hores, més de 1.900 focus de contagi actius, més de 1.600 hospitalitzacions en els serveis de reanimació en l’última setmana, sense oblidar la propagació de la variant britànica de Covid-19, França s’enfronta a «una cursa contra el temps per aturar la propagació del virus», va resumir aquest dijous el ministre de Sanitat, Oliver Véran, i va deixar la porta oberta a la possibilitat d’un tercer confinament.

Mirant de guanyar una mica de temps en aquesta carrera contrarellotge, França exigirà, a partir d’aquest diumenge, una prova PCR negativa realitzada 72 hores abans de l’arribada al territori francès a tots els viatgers europeus, només els treballadors fronterers i els transportistes terrestres estaran exempts de la nova restricció. Aquesta mesura se suma a la decisió d’imposar, des d’aquest mateix dilluns i de forma sistemàtica, a tots els viatgers de fora de la Unió Europea –inclòs el Regne Unit– la presentació d’un test PCR negatiu, una quarantena de set dies i un segon test després d’aquest període d’aïllament.                                           

La soca britànica del coronavirus, més contagiosa, representa ja «entre 200 i 300 casos diaris» a l’Hexàgon (el territori francès europeu continental), va explicar Véran. «Estemfent tot el possible per frenar la seva propagació [...] La situació al Regne Unit està fora de control. Els experts diuen que és gairebé impossible escapar-se’n [d’aquesta variant] i que França no ho farà», va insistir el responsable de Sanitat al plató de TF1.

¿Un tercer confinament?

¿Un tercer confinament?Amb l’objectiu de controlar la corba de contagis, França va avançar, el 16 de gener, el toc de queda a les 18 h. «Aviat sabrem si el toc de queda és eficaç en l’àmbit nacional [...] [Als territoris] on el vam posar en marxa aviat, s’ha produït una disminució de la pressió epidèmica», va remarcar Véran, recordant que la seva eficàcia podria «evitar un confinament i totes les seves conseqüències socials i econòmiques».

Si aquesta mesura no aconseguís frenar la propagació del virus, en especial, la mutació britànica, i «la pressió sanitària i la saturació dels hospitals augmentés, ens veuríem obligats a decretar mesures més dures, com les conegudes pels francesos la tardor passada», és a dir, un confinament que permetria conservar obertes les escoles i els instituts.

Notícies relacionades

El Govern s’ha donat «una setmana suplementària», que serà «clau», per valorar l’evolució de «la situació epidèmica», comprovar l’eficàcia de les restriccions actuals i decretar les pròximes pautes a seguir.

En aquest context, l’èxit de la campanya de vacunació s’erigeix com l’única esperança per recuperar una certa normalitat. Segons el Govern, l’Hexàgon té la capacitat de vacunar 70 milions de ciutadans –és a dir, tota la seva població– d’aquí a finals d’agost, «si la totalitat de les vacunes europees són validades per les autoritats sanitàries europees i mundials», va assegurar el ministre de Sanitat. Per ara, 823.567 francesos –l’1,23% de la població– han rebut la primera dosi contra la Covid-19, segons les estimacions de CovidTraker.