Escàndol nacional des del 2014

Un testimoni implica soldats mexicans en el segrest de 43 estudiants

  • El president confirma que la font assenyala que militars van entregar els joves d’Ayotzinapa a una banda de narcotraficants

mexico-peregrinacion-ayotzinapa

mexico-peregrinacion-ayotzinapa

2
Es llegeix en minuts

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, va confirmar el dijous que un testimoni va implicar soldats en la desaparició de 43 estudiants el 2014 a Guerrero, un estat del sud, que va sacsejar el país.

L’atac als aprenents de l’Escola Normal Rural d’Ayotzinapa el 26 de setembre del 2014 va desencadenar protestes generalitzades a tot el país.

El testimoni, conegut com a «Juan», va dir que els soldats van detenir un grup dels estudiants, els van interrogar en la base de l’exèrcit a la ciutat d’Iguala i després els van entregar a una banda de narcotraficants, segons una còpia del seu testimoni reportada pel diari Reforma.

¿Estudiants assassinats?

L’exministre de Defensa, Salvador Cienfuegos, recentment detingut per càrrecs de narcotràfic que després van ser retirats, es va negar durant molt temps a permetre l’accés dels investigadors als soldats de la base per la seva possible participació en la matança.

El testimoni va dir que membres de la banda Guerreros Unidos van esquarterar alguns dels estudiants amb matxets i van portar les seves restes a un crematori controlat per la banda, mentre que d’altres van ser dissolts en àcid, va informar Reforma.

L’evidència va ser sembrada en un abocador, va dir el testimoni, per recolzar una narrativa impulsada pel govern federal en aquell moment. La declaració del testimoni està inclosa en la investigació de la Procuradoria General de la República sobre el cas.

Acusació a l’exèrcit i a la policia

López Obrador va confirmar que el reportatge de Reforma va reflectir el testimoni en la investigació. «El que va publicar Reforma està a l’expedient de la fiscalia. No sé com el van obtenir, però és real», va dir López Obrador. Va advertir que les acusacions es basen en un sol testimoni. «No podem dir que això és el que va passar», va afegir, durant una roda de premsa habitual

El testimoni va dir que els comandants militars i la policia van acceptar suborns de Guerreros Unidos. El seu testimoni també va implicar el cap de policia de Ciutat de Mèxic, que recentment va sobreviure a un intent d’assassinat.

Notícies relacionades

El cap, Omar García Harfuch, treballava llavors a Guerrero. Dijous va negar «categòricament» les acusacions, dient que no tenia res a ocultar.

Els advocats dels familiars de l’estudiant van expressar la seva preocupació per la possibilitat que la investigació es vegi compromesa per la filtració de testimonis.

Temes:

Màfia Mèxic