Rússia rebutja, irada, el clamor internacional per la detenció de Navalni

La UE, el Regne Unit i els EUA condemnen l’arrest i Moscou els respon convidant-los a ocupar-se «dels seus propis problemes»

El bloguer ha sigut presentat davant el jutge a la mateixa comissaria pròxima a l’aeroport d’arribada on va passar la nit

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Rússia ha reaccionat aïrada, aquest dilluns, al clamor internacional exigint l’alliberament de l’opositor Aleksei Navalni. Mentre des de l’exterior, una plèiade de dirigents polítics i alts funcionaris d’Europa i els Estats Units demanaven l’excarceració del bloguer i l’obertura d’una investigació per trobar els culpables de l’enverinament que va patir a l’estiu, responsables i portaveus del Ministeri d’Exteriors rus rebutjaven de ple les demandes, convidant les veus crítiques que a ocupar-se dels seus propis assumptes. Després de ser detingut, el bloguer ha passat la nit en una comissaria de Khimki, una ciutat-dormitori pròxima a l’aeroport, i ha sigut presentat aquest matí davant el jutge, sense poder accedir al seu advocat durant les primeres hores de detenció.

La cúpula de les institucions europees ha condemnat amb rotunditat la detenció. «Les autoritats russes han d’alliberar-lo immediatament i garantir la seva seguretat», ha exigit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von Leyden, informa Silvia Martinez des de Brussel·les. En la seva breu declaració, la cap de l’Executiu comunitari també ha advertit el Govern de Vladímir Putin que espera una «investigació independent i en profunditat», sobre l’atac, mentre ha previngut que la UE vigilarà de prop la situació. El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell ha destacat que «la politització de la justícia és inacceptable», mentre el president del Consell Europeu, Charles Michel ha qualificat els fets d’«inacceptables».

Fora dels Vint-i-set, les reaccions han adoptat un to similar. El ministre d’Afers Exteriors del Regne Unit, Dominic Raab, ha declarat en un comunicat estar «profundament preocupat» per l’«espantosa» detenció de Navalni. «Ha sigut víctima d’un crim odiós», ha criticat, mentre ha convidat les autoritats de Rússia a «investigar com una arma química ha pogut ser utilitzada en sòl rus». Als EUA, immersos en una complicada transició política, de moment tan sols ha reaccionat la nova Administració de Joe Biden per boca de l’assessor de Seguretat Nacional, Jake Sullivan. Aquest ha exigit l’«alliberament immediat» de Navalni i la condemna «dels perpetradors de l’enverinament».

Desviar l’atenció

Totes aquestes crítiques han sigut taxativament rebutjades per les autoritats russes. El ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha assegurat que el cas Navalni havia adquirit «ressonància de forma artificial», emfatitzant de nou la narrativa que ha defensat el Kremlin que el bloguer no és més que un «fenomen marginal» al país. El cap de la diplomàcia russa ha assegurat que Alemanya no ha proporcionat cap evidència que l’opositor havia sigut enverinat i que, per tant, no era acceptable l’obertura d’una investigació a Rússia. Poc abans de tornar Navalni a Rússia, Berlin va informar que havia transmès a la justícia russa els resultats de les seves indagacions, és a dir, els interrogatoris policials a l’activista i les anàlisis realitzades, que indicaven que va ser enverinat amb Novitxok.

Notícies relacionades

Segons l’opinió de Lavrov, els països que han criticat el Kremlin arran de l’enverinament només busquen «desviar l’atenció» dels seus propis problemes interns i de la «crisi del model liberal». Una visió ratificada per la portaveu del Ministeri d’Exteriors, Maria Zakhàrova, que, en un comentari difós a Facebook, ha convidat Occident a «respectar la llei internacional», a «no interferir en la legislació nacional de països sobirans» i a «afrontar els problemes als seus propis països».

El periple judicial de Navalni ha continuat aquest dilluns al matí. Sense accés al seu advocat durant les primeres hores de detenció, l’activista ha sigut presentat davant un jutge a la mateixa comissaria de policia de Khimki, una localitat pròxima a l’aeroport on ha passat la nit. En un vídeo gravat des de la mateixa sala, Navalni es declarava sorprès que una vista judicial pogués celebrar-se en locals policials. «¿Perquè una sessió del Tribunal de Khimki se celebra en una comissaria?», ha dit indignat. «He vist moltes paròdies de justícia però això és la il·legalitat total», ha continuat.