Portugal anuncia la pròrroga de l’estat d’emergència fins al 9 de març

El període d’excepció, declarat el 9 de novembre i ampliat successivament per períodes de 15 dies, inclou les eleccions presidencials del diumenge que ve

Portugal anuncia la pròrroga de l’estat d’emergència fins al 9 de març
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president portuguès, Marcelo Rebelo de Sousa, ha anunciat aquest diumenge la pròrroga de l’estat d’emergència pel coronavirus almenys fins al 9 de març.

L’estat d’emergència va ser declarat el 9 de novembre i ha sigut prorrogat successivament per períodes de 15 dies, el màxim constitucional, per la qual cosa l’anunci preveu fins a tres pròrrogues.

Aquest període d’excepció inclou les eleccions presidencials del diumenge que ve, en què el mateix Rebelo de Sousa és candidat a un nou mandat amb rivals com Ana Gomes, Marisa Matias, João Ferreira, André Ventura, Tiago Mayan Gonçalves i Vitorino Silva.

Només superat per Israel

Mentrestant, la Direcció General de Salut de Portugal ha confirmat aquest diumenge que més de 10.000 persones han donat positiu en la prova de coronavirus el cinquè dia consecutiu que el país, ara segon del món per incidència setmanal de la malaltia per milió de casos, només darrere d’Israel, travessa aquest llindar d’afectats.

Segons dades del web Our World in Data, de la Universitat d’Oxford, en la taxa d’incidència de casos per milió d’habitants durant aquesta setmana el país registra 885 contagis, només per darrere d’Israel, amb 958 casos nous per milió d’habitants, i seguit d’Irlanda, amb 840.

El balanç de la DGS detalla 10.385 nous contagis en les últimes 24 hores i uns altres 152 morts en un dia de casos sense precedents per tractar-se d’un diumenge –el rècord dominical anterior va ser el 15 de novembre, amb uns 6.000 contagis–. En total, el país ha registrat 8.861 morts i 549.801 persones infectades des del març.

Gairebé 5.000 hospitalitzats

Notícies relacionades

Ara mateix 4.889 persones amb la malaltia estan hospitalitzades (236 més que dissabte), de les quals 647 estan en unitats de cures intensives (nou més que la vigília).

Com recorda el diari lusità ‘Público’, mai hi ha hagut tants pacients hospitalitzats amb Covid-19 en hospitals de Portugal o en unitats de cures intensives des que es va identificar el primer cas de la malaltia al país.