crisi sanitària global

Portugal prepara un confinament com el del març

  • El Govern anunciarà aquesta tarda les noves restriccions davant l’augment de contagis i de morts al país

  • El país encadena dos dies amb rècord de morts i els experts alerten que la situació epidemiològica empitjorarà

Portugal prepara un confinament com el del març
2
Es llegeix en minuts

L’augment de contagis i de morts a Portugal després del relaxament de les restriccions per Nadal ha obligat l’Executiu lusità a anunciar mesures taxatives. Unes mesures «necessàries», segons el primer ministre, António Costa, que ja ha insinuat que inclouran el tancament de tot el comerç no essencial i de l’hostaleria durant almenys un mes. «Les mesures de confinament durant el cap de setmana no són suficients, hem d’anar més lluny en aquest moment», va assegurar aquest dimarts el primer ministre. En l’últim cap de setmana pràcticament tot el país ha estat sota el toc de queda a partir de les 13 hores.

El dubte és a les escoles. El primer ministre va descartar aquest dimarts tancar les escoles de primària, però va deixar la porta oberta a la suspensió de les classes en els cursos superiors. «Hi ha grans divergències entre els experts», va explicar Costa. El ministre d’educació, Tiago Brandão Rodrigues, ja ha expressat la seva oposició a la interrupció de la docència, però la decisió final encara no està presa. El Govern compareixerà aquesta tarda per anunciar les noves restriccions després de la renovació de l’estat d’emergència al Parlament.

La situació de la pandèmia a Portugal és alarmant. El país encadena dos dies registrant rècords de morts –155 en les últimes hores, amb una població gairebé cinc vegades menor a la d’Espanya– i va arribar als 10.000 contagis diaris durant el cap de setmana. Unes xifres que previsiblement aniran a més: l’epidemiòleg Manuel Carmo Gomes, membre de l’equip d’experts contra la pandèmia, ja ha alertat que el nombre d’infeccions s’elevarà probablement fins als 14.000 casos a finals de gener. En total, Portugal suma ja 496.552 casos confirmats i 8.080 morts.

Campanya presidencial

Notícies relacionades

El pitjor de la pandèmia coincideix amb l’inici de la campanya de les eleccions presidencials al país. Els candidats s’han vist obligats a cancel·lar part dels seus esdeveniments i fins i tot alguns d’ells s’han vist afectats pels contagis –l’actual president de la república, Marcelo Rebelo de Sousa, va faltar aquest dimarts al debat després de donar un fals positiu–. Malgrat que la idea d’ajornar els comicis està pràcticament descartada, està previst que la participació sigui de les més baixes de la història. El Govern permetrà als avis votar des de les residències i facilitarà el vot anticipat per evitar l’abstenció.

La gestió de la sanitat és un dels punts forts de la campanya, amb la intervenció dels hospitals privats en el punt de mira. El nombre d’hospitalitzacions ja supera les 4.000 a tot el país i la ministra de Salut, Marta Temido, ja ha advertit que si les negociacions amb els centres privats no prosperen, el Govern podria optar per la intervenció «civil» d’uns 700 llits. «És una hipòtesi, no dubtarem a utilitzar aquest mecanisme si no aconseguim, per acord, superar les dificultats», ha assegurat la ministra aquesta setmana. Mentrestant, segueix endavant la campanya de vacunació: segons les últimes dades, el país ha administrat més de 70.000 vacunes fins ara.