Crisi sanitària

Una última oportunitat per als negocis històrics de Lisboa

Comerços i restaurants centenaris del centre de la capital lusitana s’aferren al Nadal per sobreviure

INTERNACIONAL Un cliente compra bacalao en Manteigaria Silva  en el centro de Lisboa  FOTO LUCAS FONT

INTERNACIONAL Un cliente compra bacalao en Manteigaria Silva en el centro de Lisboa FOTO LUCAS FONT

3
Es llegeix en minuts

Pocs discuteixen que el bacallà és el plat estrella del Nadal a Portugal. I molts coincideixen que un dels millors es troba a Manteigaria Silva, un negoci inaugurat el 1890 situat al barri de la Baixa, al centre de Lisboa. Amb l’arribada de les festes nadalenques és cada vegada més habitual veure cues a l’exterior d’aquesta botiga, que, a més del saborós peix, ofereix formatges, embotits i conserves de tota mena.

«Cada any hi vaig amb els meus oncles a comprar bacallà per a Nadal, tot i que aquest és el primer que passarem separats per la pandèmia. Som molts a casa i ells ja són més grans», assegura Raul Jorge, client de l’establiment, amb una bossa de bacallà acabat de comprar a la mà. Malgrat que el Govern va anunciar a principis de desembre que permetrà les reunions familiars sense límit de persones, el Jorge i la seva família prefereixen ser previnguts davant la duresa de la segona onada de Covid al país lusità.

Manteigaria Silva és un dels negocis històrics del centre de la capital que s’han hagut de reinventar a causa de la Covid després de dècades treballant de cara al públic. «Vam començar a promocionar paneres de Nadal a través de la nostra botiga ‘online’ i està sent tot un èxit», explica Laura Branco, l’encarregada dels comptes del negoci familiar. «Moltes empreses han optat aquest any per cancel·lar els sopars de Nadal i, a canvi, regalen els nostres productes als seus empleats. Si la cosa segueix així, podrem aguantar uns mesos més i mantenir tots els llocs de treball», assegura Branco amb satisfacció.

Restaurants en perill

L’altra cara de la moneda l’ofereix António de Sousa, amo del restaurant Martinho de Arcada, el més antic de Lisboa amb gairebé 240 anys d’història. La fugida del turisme i dels pocs treballadors públics que encara queden a la Baixa han deixat aquest històric restaurant en una situació molt delicada. I les previsions no són esperançadores, malgrat que l’Executiu permetrà, de manera excepcional, l’obertura de bars i restaurants fins a la 1.00 de la nit els dies 24 i 25 de desembre, i a les 22.30 a la Nit de Cap d’Any.

«La tradició per Nadal és que les persones es reuneixin a casa, així que no esperem gaire moviment», lamenta De Sousa. L’esperança d’aquest hoteler estava posada en la Nit de Cap d’Any, un dia fort per als restaurants de la zona per la seva proximitat amb l’emblemàtica plaça del Comerç, des d’on milers de persones es congreguen cada any per contemplar els focs artificials. Una cosa que no serà possible aquest any, ja que el Govern ha prohibit els esdeveniments públics i les reunions de més de sis persones a la via pública el 31 de desembre.

El Martinho de Arcada és dels pocs restaurants que continuen oberts a la Baixa, però De Sousa adverteix que la seva situació és cada vegada més insostenible. «De les 30 persones que van arribar a treballar aquí, ara només en queden 11. La nostra facturació ha caigut un 70% i cada vegada és més complicat mantenir la càrrega fiscal, la mà d’obra i les despeses de subministraments. No sé si podrem seguir oberts a partir de gener, només el temps ho dirà». 

Pastissos més petits

Notícies relacionades

La falta de clients, locals i estrangers, també ha afectat la Confeitaria Nacional, una pastisseria de la Baixa fundada el 1829. «Hem perdut gran part de la nostra clientela al local, que eren sobretot turistes i treballadors de la zona que ara ho fan des de casa», explica Leonor Amorim, gerent del negoci. La pastisseria s’aferra ara a la venda de bolos rei, un dels dolços més típics d’aquestes dates a Portugal i molt semblant al tortell de Reis.

«Hi ha hagut un augment de les comandes a domicili que fem a través d’apps de repartiment. Gràcies a això amb prou feines estem notant un canvi important en la venda de dolços de Nadal aquest any», assegura Amorim. El que sí que han notat en la Confeitaria Nacional és que els bolos rei ja no són tan grans com abans: «Abans fèiem pastissos de fins a dos quilos, però aquest any amb prou feines arriben al quilo i mig». Un símptoma, explica la gerent, que les reunions familiars seran més reduïdes aquest any excepcional.