crisi sanitària global

Brussel·les alerta del «significatiu impacte» de la variant britànica del coronavirus

  • La comissària de Sanitat, Stella Kyriakides, apressa els governs a redoblar els seus esforços per evitar que quedi «fora de control»

  • Holanda, Bèlgica i Dinamarca s’afegeixen a la llista de països que han optat per prolongar les mesures de confinament

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’avenç de la nova variant de coronavirus al continent europeu preocupa a la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides, que ha alertat aquest dimecres del «significatiu impacte» que estan detectant en alguns Estats membres i la necessitat de redoblar els esforços i vacunar el més ràpid possible la població. «No podem ser complaents. No podem deixar que quedi fora de control. Estem llestos per recolzar els Estats membres en la seqüenciació de les mostres amb experts, infraestructures o diners. No hi ha una altra manera que treballar junts per sortir d’aquesta pandèmia», ha insistit després d’una reunió informal de ministres de Sanitat de la UE en la qual ha tornat a posar èmfasi en la necessitat de solidaritat.

L’advertència coincideix amb un enduriment generalitzat de les mesures de confinament en el continent europeu a causa d’un repunt després de les vacances nadalenques. És el cas de França, Alemanya, Holanda o Bèlgica. El primer ministre holandès, Mark Rutte, va anunciar aquest dimarts l’extensió del confinament tres setmanes més, fins al 9 de febrer almenys. Fins aleshores, els holandesos hauran de seguir limitant els seus contactes el màxim possible, en la seva vida personal i laboral.

És a dir, el teletreball serà la norma en la mesura possible i les persones hauran de continuar mantenint metre i mig de distància de seguretat. Quant a la pràctica esportiva, els adults que facin esport podran fer-ho acompanyats, però mantenint la distància tot i que no podran practicar ciclisme o caminar en grups superiors a tres persones.

Els nens i menors de fins a 17 anys podran realitzar esport en equip i jugar partits entre ells, però només en espais a l’aire lliure. Mentrestant, museus, teatres, zoològics, gimnasos i altres facilitats esportives es mantindran tancades, el mateix que botigues de roba, sabateries i joieries i un altre tipus d’activitats de contacte com perruqueries i salons de bellesa.

Exàmens finals

L’educació secundària i primària també continuarà sent a distància, almenys fins al 7 de febrer, i les escoles bressol continuaran tancades. Els únics que podran acudir a classe físicament són els alumnes vulnerables, aquells amb exàmens finals de final de cicle i els fills de pares amb llocs de treball crítics. En funció dels resultats de l’anàlisi del grup d’experts sobre l’impacte de la variant britànica el Govern decidirà si els alumnes de primària poden tornar a classe en 15 dies.

Notícies relacionades

Igual com Holanda, Bèlgica també ha decidit prolongar les mesures de confinament actuals, adoptades el passat 2 de novembre, fins al pròxim 1 de març, tot i que les adaptaran a l’evolució de la pandèmia i revisaran la situació en la reunió del comitè de concertació previst per al 22 de gener. El motiu: l’augment dels contagis que ha tornat a superar la barrera dels 2.000 diaris amb un repunt important a Brussel·les capital.

La mateixa decisió ha adoptat el Govern de Dinamarca que ampliarà les restriccions almenys fins al 7 de febrer per evitar la propagació de la variant britànica. Això implica el tancament de totes les botigues que no venguin productes essencials, el tancament d’escoles, universitats i el teletreball quan sigui possible.