Trump busca una alternativa a Twitter

  • L’assalt al Capitoli deixa el president dels EUA sense les seves principals plataformes de comunicació amb el món

  • Silicon Valley tanca les portes de les seves botigues d’aplicacions a Parler, una de les opcions estudiades pel republicà

  • El mandatari ha comunicat als seus pròxims que li agradaria crear la seva pròpia xarxa social

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Franklin D. Roosevelt va utilitzar la ràdio per colar-se en la intimitat de milions de llars nord-americanes durant els anys bàrbars de la Gran Depressió i la Segona Guerra Mundial. La presidència de John F. Kennedy va convertir la televisió en el mitjà per antonomàsia de la comunicació política. I així fins que Donald Trump va inaugurar fa quatre anys la primera presidència pilotada des de les xarxes socials. El republicà va fer de Twitter la seva plataforma de comunicació sense filtres per arribar instantàniament als seus 88.7 milions de seguidors, un altaveu utilitzat de manera obsessiva per dictar l’agenda política, ajustar comptes amb els seus detractors i enviar encàrrecs als seus aliats polítics. 

Però aquest mateix compte es va convertir també en el merder de teories conspiradores, arengues racistes i incitació a la violència que ha portat Twitter, Facebook i Instagram a suspendre els comptes de l’encara president, una de les conseqüències que ha deixat l’assalt al Capitoli dels seus seguidors. Per a molts, la decisió de Silicon Valley arriba tard; per a d’altres, és una perillosa mordassa a la llibertat d’expressió, però el cert és que amenaça d’abocar Trump a la irrellevància després de perdre el seu megàfon de comunicació instantània amb el món. Des que es va anunciar el veto, diverses personalitats de l’univers mediàtic conservador, com Rush Limbaugh i Mark Levin, han anunciat la seva marxa de Twitter en senyal de protesta. I des de l’entorn del president s’estudien alternatives perquè torni a tenir un canal de comunicació amb el món. 

La xarxa social dels Mercer

Notícies relacionades

Parler és una d’elles, tot i que manca de l’aura de respectabilitat de Twitter. Creada el 2018 per donar cabuda sense cap filtre a les veus conservadores i finançada per la família Mercer, els anomenats banquers del trumpisme que van posar també en marxa ‘Breitbart’, Parler s’ha convertit, com Gab, en una de les plataformes de l’extrema dreta per esbombar les seves conspiracions i les seves amenaces. En els dies previs a l’atac al Capitoli, les crides a la insurrecció i la violència van aflorar als seus fòrums. «¿A qui voleu que ‘despatxem’ primer?», deia una recent entrada. Donava diverses opcions com la demòcrata Nancy Pelosi, el president del Tribunal Suprem, John Roberts, o el vicepresident Mike Pence, qui va contribuir a certificar la victòria de Joe Biden al Congrés. El trumpisme ha convertit Pence en un «traïdor», tant que Twitter va haver d’eliminar divendres el hashtag «penjar Mike Pence» després que es convertís en Trending Topic. 

Però també Parler ha topat amb el veto de Sillicon Valley. Google, Apple i Amazon han anunciat que l’aplicació deixarà d’estar disponible a les seves botigues electròniques. El veto deixa Trump sense gaires opcions. Des de l’entorn del president es diu que preferiria crear la seva pròpia xarxa social per tenir el control absolut i eventualment monetitzar-la, però com apunten els experts és una empresa complicada que porta temps i diners si s’aspira a crear una comunitat amb milions d’usuaris. Mentrestant a Trump no li queda gaire més que recórrer als canals institucionals per comunicar-se amb el món. Per primera vegada en quatre anys, no controla la conversa i està en gran manera desaparegut.