Tensió als EUA

Els grups radicals a primera línia de l’assalt al Capitoli

  • Un propagandista de QAnon s’ha convertit en una de les icones de la irrupció trumpista al Congrés

  • Altres grups antigovernamentals defensors del president van estar en l’avantguarda de les protestes

  • Trump ha ajudat a legitimar aquests grupuscles al condonar les seves accions i promoure les seves conspiracions

Es llegeix en minuts

El llop de Yellowstone, també conegut com el Xaman de QAnon, va prendre dimecres durant uns minuts el poder del Senat dels Estats Units amb la seva pell de bisó al cap, el seu tors tatuat sense samarreta i la bandera nord-americana pintada a la cara. Darrere s’amagava Jake Angeli, un propagandista de la delirant conspiració que acusa l’elit política i cultural demòcrata de dirigir una secta satànica dedicada a segrestar a nens per beure’s la seva sang, molt actiu en les protestes dels negacionistes de la Covid-19 de l’any passat. El seu rostre ha passat a ser un dels emblemes de l’assalt al Capitoli i ha posat novament de manifest el protagonisme que els grups radicals han tingut durant els últims anys com a avantguarda del trumpisme.

«Aneu-vos-en a casa, us estimem, sou molt especials», els va dir Donald Trump en una altra de les seves intervencions per a la història de la infàmia, no molt diferent a la pronunciada després dels xocs entre neonazis i antifeixistes de Charlottesville el 2017, quan va dir que hi havia «gent formidable als dos bàndols». Trump no només ha ajudat a legitimar aquests grups promovent les seves paranoies i condonant les seves accions, sinó que ha alterat la seva pròpia naturalesa. Més enllà de les seves tendències conspiradores i apocalíptiques, el que solia unir aquestes faccions és l’odi envers el Govern, que ha deixat pas a un culte visceral a Trump des que el republicà va irrompre en política amb un programa antisistema.

Notícies relacionades

En aquesta coctelera tòxica hi ha supremacistes blancs com la persona que va entrar al Capitoli amb una samarreta de «Camp d’Auschwitz», insubmissos fiscals, hooligans xenòfobs com els Proud Boys (distingibles pels seus polos de Fred Perry), milícies antigovernamentals com els Oath Keepers i els Three Percenters (compostes en gran manera per exmilitars i expolicies), o conspiranoics com els de QAnon, que creuen que Trump està lliurant una batalla encoberta per salvar el món del mal i parlen de passar a fil d’espasa els responsables d’aquesta suposada xarxa de pedofília, d’Obama al Papa. La primera congressista afiliada a QAnon va arribar al Congrés després de les eleccions del novembre.

En els últims temps han sorgit altres corrents difusos com els Boogaloo Boys, distingibles per les seves camises hawaianes, que promouen la posada en marxa d’una guerra civil. S’hi identificaven, per exemple, alguns dels membres que van planejar el segrest de la governadora de Michigan per jutjar-la i matar-la. Molts d’aquests grups van tenir un marcat protagonisme en l’assalt al Capitoli, d’acord amb la simbologia que apareix en les fotografies. Però no hauria de sorprendre ningú perquè en els dies previs a la manifestació publicitada per Trump per protestar contra la fal·làcia del frau electoral, els seus fòrums a internet (Telegram, Parler o theDonald.win) es van omplir de comentaris urgint els «patriotes» a acudir armats a la manifestació per defensar el president fins a les últimes conseqüències, segons van advertir les autoritats i organitzacions com Advanced Democracy.