Deriva autoritària

França activa els nous fitxers policials per a un major control dels ciutadans

  • En nom de la seguretat interior, el Consell d’Estat ha validat l’ampliació dels registres policials, que podran incloure dades sobre l’afiliació sindical, les conviccions religioses i polítiques o els problemes de salut de les persones investigades 

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Les «opinions polítiques», les «conviccions filosòfiques i religioses», l’«afiliació sindical» i les «dades de salut» podran, en nom de la seguretat pública i la seguretat de l’Estat, ser registrats als fitxers de la policia francesa. Malgrat les crítiques de sindicats i associacions que consideren la mesura com un atac desproporcionat contra la llibertat religiosa, sindical, d’opinió i de consciència, el Consell d’Estat va donar llum verda el 5 de gener a aquests polèmics registres. 

Prevenir els actes de violència o de terrorisme és, segons el ministre d’Interior francès, Gérald Darmanin, l’objectiu de la mesura. Per a això, el Govern va aprovar el 4 de desembre tres decrets que modifiquen el codi de seguretat interior. El primer esmena el fitxer d’investigacions administratives de seguretat pública, utilitzat per reclutar funcionaris en llocs sensibles de l’administració. El segon modifica el registre destinat a la prevenció d’atacs contra la seguretat pública i el tercer reforma l’arxiu de gestió d’informació i prevenció de les esmentades amenaces. 

Si bé aquests fitxers ja existien, fins ara només podien registrar les «activitats» de les persones investigades. Gràcies a l’aprovació del Consell d’Estat, la màxima instància administrativa, les forces de l’ordre podran recopilar fotos i comentaris a través de les xarxes socials i, fins i tot, els problemes psicològics o psiquiàtrics, l’orientació sexual i les activitats esportives dels seus objectius i incloure’ls a les seves bases de dades.

«Una veritable forma de coerció»

forma de coerció»«Ens dirigim cap a una societat cada vegada més autoritària a l’estil del ’Big Brother’, on hi ha un creixent desequilibri entre les llibertats i la seguretat», va denunciar el diputat Éric Coquerel, membre de la formació d’esquerres França Insubmisa, després de conèixer la decisió del Consell d’Estat.

Notícies relacionades

Sindicats i associacions de defensa de les llibertats comparteixen l’anàlisi, insistint sobre el risc democràtic i social d’aquest registre generalitzat de la població. «La decisió del Consell d’Estat és, senzillament, dolenta i preocupant, ja que aquesta institució és l’únic contrapoder ’vis-à-vis’ de la policia –estima Arthur Messaud, jurista i membre de l’associació La Quadrature du Net en defensa de les llibertats fonamentals a internet-. Estem davant un augment de la recopilació de dades personals i, a més, del nombre de persones afectades [...] Més enllà de la vigilància massiva, els nous fitxers poden desembocar en un assetjament de militants i manifestants [...] en una veritable forma de coerció».

Tals crítiques arriben en un moment delicat per a Macron i el seu Govern. Abanderats del projecte de llei de Seguretat Global –destinat, entre altres objectius, a protegir la imatge de les forces de l’ordre-, la deriva autoritària de les seves polítiques es tradueix ja en un important rebuig popular.