Inèdit en la història dels EUA

Trump està considerant perdonar-se a si mateix

El president ho ha consultat als seus assessors per evitar investigacions judicials, segons ‘The New York Times’

També està considerant perdons preventius per a la seva família i el seu advocat Giuliani

Trump està considerant perdonar-se a si mateix
2
Es llegeix en minuts

El president sortint dels EUA, Donald Trump, ha parlat recentment amb diversos col·laboradors sobre la possibilitat de perdonar-se a si mateix de manera preventiva, a fi d’eludir possibles investigacions una vegada abandoni la Casa Blanca, segons publica en exclusiva ‘The New York Times’.

El diari, que cita dues fonts anònimes amb coneixement de les converses, assenyala que Trump ha portat l’assumpte a col·lació en diverses ocasions des de la seva derrota electoral i ha preguntat a membres del seu equip sobre els efectes jurídics i polítics que podria tenir la mesura.

Segons el diari, no és clar si el mandatari ha tornat a abordar la qüestió després del fallit assalt dels seus simpatitzants al Capitoli aquest dimecres, que es va produir després que el mateix Trump els animés a anar a la seu del legislatiu per denunciar un suposat frau electoral que clama sense aportar proves.

A més, segons el ‘Times’, el magnat també està considerant perdons preventius per a diversos membres de la seva família –incloent-hi els seus fills Donald Trump Jr., Eric Trump i Ivanka Trump–, per al marit d’aquesta última i assessor de la Casa Blanca, Jared Kushner, i per a altres figures pròximes com l’advocat de Trump, Rudolph Giuliani.

Mesura inèdita en la història

Que un president es perdoni a si mateix seria una cosa inèdita en la història dels Estats Units, però Trump ja ha parlat en públic repetidament sobre aquesta opció, defensant que té el «dret absolut» a fer-ho, una cosa que qüestionen nombrosos experts.

En tota la història, l’únic president nord-americà que va rebre un perdó va ser Richard Nixon, que el va obtenir del que va ser el seu vicepresident, Gerald Ford, un mes després de deixar el poder i cobrint tots els possibles crims comesos durant la seva presidència, marcada per l’escàndol del Watergate.

El líder republicà va plantejar l’opció de l’autoperdó especialment durant la investigació de l’anomenada trama russa, que va indagar els suposats llaços entre Rússia i la seva campanya en les eleccions del 2016. El cas es va tancar sense que Trump fos acusat de cap delicte per unes normes del Departament de Justícia que estableixen que un cap d’Estat no pot ser imputat mentre és al poder.

No obstant, el fiscal especial del cas, Robert Mueller, va insistir en tot moment que el mandatari no va ser exonerat, cosa que fa que potencialment pugui ser enjudiciat quan deixi la Casa Blanca.

Segons alguns analistes, Trump podria enfrontar-se també a algun tipus de responsabilitat davant la Justícia per haver pressionat la màxima autoritat electoral de Geòrgia perquè manipulés els resultats dels comicis del novembre o per incitació a la violència en l’assalt al Capitoli.

Notícies relacionades

Des de la seva derrota en les eleccions de novembre, Trump ja ha perdonat el general Michael T. Flynn, el seu primer assessor de seguretat nacional i que es va declarar culpable d’haver mentit a l’FBI sobre els seus contactes amb agents russos, i dues persones més implicades en la mateixa trama.

Els perdons presidencials s’apliquen als casos federals, així que no afectarien investigacions per possibles violacions de lleis estatals, com la que hi ha oberta a Nova York contra Trump per suposades irregularitats financeres de la seva empresa.