Tensió al Perú

Les protestes obliguen a tancar el Machu Picchu mes i mig després de reobrir

  • Des que es van reprendre al novembre les visites al Machu Picchu, la gran majoria dels turistes que han arribat a la ciutadella inca són peruans
AME7893  CUSCO  PERU   08 04 2019 - Fotografia fechada el 05 de abril del 2019 que muestra la ciudadela de Machu Picchu  en la region surandina del Cusco  Peru   La formidable ciudadela de Machu Picchu ha encontrado en el reciclaje  la sostenibilidad y la  economia circular  el camino para su salvacion frente al acoso que supone la explotacion turistica y los residuos que asedian este Patrimonio Cultural de la Humanidad  EFE  Ernesto Arias

AME7893 CUSCO PERU 08 04 2019 - Fotografia fechada el 05 de abril del 2019 que muestra la ciudadela de Machu Picchu en la region surandina del Cusco Peru La formidable ciudadela de Machu Picchu ha encontrado en el reciclaje la sostenibilidad y la economia circular el camino para su salvacion frente al acoso que supone la explotacion turistica y los residuos que asedian este Patrimonio Cultural de la Humanidad EFE Ernesto Arias / Ernesto Arias (EFE)

3
Es llegeix en minuts

La ciutadella inca del Machu Picchu va tornar a estar clausurada temporalment des d’aquest dilluns, tot just mes i mig després de reobrir al turisme, l’activitat del qual va quedar paralitzada des de mitjans de març, quan va començar el confinament nacional al Perú contra la Covid-19. 

Malgrat que la principal atracció turística del Perú continuava el seu desconfinament al desembre al passar d’un aforament reduït del 30% al 50%, les visites van tornar a quedar suspeses després d’aguditzar-se una protesta de les poblacions de les zones veïnes al Machu Picchu, que han bloquejat els accessos al parc arqueològic. 

La protesta se centra contra el tren que agafen la majoria dels turistes per visitar la ciutadella inca, operada per dues empreses privades a les quals els habitants de la regió demanen passatges més barats i més freqüències per facilitar l’arribada de visitants al Machu Picchu. 

Tot i que inicialment la protesta estava concentrada al municipi de Machu Picchu, també conegut com a Aguas Calientes, que es troba a la part baixa de les muntanyes on hi ha la ciutadella inca, des d’aquest diumenge s’ha ampliat a altres poblacions per les quals també passa el tren, com Ollantaytambo. 

El conflicte es va aguditzar divendres amb la presa de l’estació de trens i el bloqueig de la via fèrria al poble de Machu Picchu, després que les empreses operadores PeruRail i IncaRail no acceptessin la demanda d’habilitar tres i dues freqüències exclusives, respectivament, per a turistes nacionals. 

Tancament indefinit

Davant aquesta tessitura, la Direcció Desconcentrada de Cultura (DDC) va anunciar diumenge a la nit el tancament indefinit del Machu Picchu fins que es restableixi la normalitat, «amb la finalitat de salvaguardar la integritat dels seus visitants». 

Des de dijous l’empresa PeruRail va suspendre les operacions dels seus trens en la ruta cap al Machu Picchu i no contempla restablir-les fins que ho indiqui l’empresa Ferrocarril Transandino, concessionària de la via fèrria, la mateixa mesura que va prendre dissabte IncaRail. 

PeruRail va assegurar en un comunicat que la suspensió del servei a causa dels bloquejos ha afectat més de 1.400 passatgers que viatjaven diàriament en el servei per a la població local i 1.000 turistes nacionals que tenien planificat el seu viatge al Machu Picchu als trens per a turistes, més còmodes que el servei local. 

La companyia va afirmar que no és possible acatar la comanda de fixar tarifes de 20 sols (uns 5,5 dòlars), amb l’objectiu d’incentivar així l’arribada de turistes a la zona i, per tant, la recuperació econòmica després del confinament de la Covid-19. 

«Aquesta petició no només desconeix els serveis socials que ja brindem per sota del cost real que representen, sinó també les despeses operatives que demana el funcionament dels trens i que, atesa la conjuntura econòmica que ha ocasionat la pandèmia, no estem en condicions d’afrontar», va dir l’empresa. 

Actualment, les tarifes d’aquesta empresa oscil·len entre els 50 i 400 dòlars per trajecte, però per a aquest mes hi ha ofertes de fins al 80%, segons PeruRail. 

Lenta reactivació 

Des que es van reprendre al novembre les visites al Machu Picchu, la gran majoria dels turistes que han arribat a la ciutadella inca són peruans, en part incentivats per l’accés gratuït al parc arqueològic durant les primeres setmanes de reprendre la seva activitat. 

Notícies relacionades

A causa de les restriccions i la reducció de freqüències de vols internacionals, Machu Picchu és encara lluny de recuperar el volum de turistes estrangers previ a la pandèmia, que suposava el principal motor econòmic per a bona part de la població de les localitats pròximes a la joia arquitectònica dels inques. 

Des que el nord-americà Hiram Bingham va difondre la seva existència a tot el món el 1911, el Machu Picchu s’ha tornat la icona més universal del Perú, reconegut des del 1983 com a patrimoni de la humanitat i des del 2007 com una de les set meravelles del món modern.

Temes:

Perú